Sfantul Ladislau se intoarce in Cetatea Oradea. A început montarea statuii în curtea exterioară a Cetății
Stiri Oradea

Sfantul Ladislau se intoarce in Cetatea Oradea. A început montarea statuii în curtea exterioară a Cetății

A început montarea statuii lui Sfântul Ladislau în curtea exterioară a Cetății Oradea, luni dimineața fiind transportate primele componente ale acesteia din depozitul de la OTL SA.

Ideea realizării acestei statui s-a născut în anul 2017, cu ocazia comemorării a 825 de ani de la canonizarea regelui drept sfânt. Primăria Oradea și Episcopia Romano-Catolică s-au înțeles încă din anul 2022 să amplaseze o statuie ecvestră a Sf. Ladislau în Cetatea Oradea, locul în care, cu secole în urmă, au mai existat două asemenea statui.

Astfel, în baza Hotărârii Consiliului Local nr. 425 din 26.05.2022, Municipiul Oradea, Episcopia Romano-Catolică de Oradea, Fundația de Protejare a Monumentelor și Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune au convenit să colaboreze pentru amplasarea statuii Sfântului Ladislau în Cetatea Oradea.

Conform protocolului de colaborare, Municipiul Oradea prin Fundația de Protejare a Monumentelor și-a asumat toate responsabilitățile legate de realizarea soclului și asamblarea, respectiv montarea statuii ecvestre.

Începând cu data de 22 august, reprezentanții companiei Ronde Bosse Art S.R.L., care a realizat lucrarea în atelierele din Zimandu Nou, demarează lucrările de asamblare și finisare a statuii, în locul convenit de municipalitate și Episcopia Romano-Catolică de Oradea. După ce vor ajunge în cetate toate componentele statuii, sculptorul le va suda pentru a da sculpturii forma ei finală.

Statuia are o înălțime de 5,3 metri, fiind realizată după modelul creat de artistul plastic Deák Árpád. Monumentul a fost turnat în bronz de Ovidiu Petroman, la atelierul Artcast din Zimandu Nou, județul Arad, același care a realizat statuia Regelui Ferdinand din Piața Unirii.

Ne găsiți și pe Google News