Senatorul PNL Bihor Cornel Popa, interesat de reabilitarea bisericilor de lemn din judet
Politica

Senatorul PNL Bihor Cornel Popa, interesat de reabilitarea bisericilor de lemn din judet

Potrivit unui act normativ adoptat la sfarsitul lunii ianuarie, la nivel local se vor reorganiza comisii zonale ale monumentelor istorice, care funcționează pe lângă serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii ca organisme științifice de specialitate în domeniul protejării patrimoniului cultural imobil. Componența acestor comisii zonale se aprobă prin ordin al ministrului culturii, iar din fiecare comisie vor face parte câte 11 membri, din care cel puțin un arhitect, un arheolog, un istoric de artă și un inginer constructor.

Cu toate acestea, desi Ministerului Culturii i s-au alocat cu 51% mai multi bani decat in 2016, legislatia in domeniu nu permite alocarea unor sume de bani pentru restaurarea unor monumente aflate in categoria B. 

Nu ne ramane decat sa speram ca aceste comisii locale vor avea in vedere reabilitarea si restaurarea monumentelor istorice din judetul Bihor si vor reusi sa atraga destule fonduri pentru acestea.

interlink.ro

In acelasi timp, senatorul PNL Bihor Cornel Popa a trimis ministrului Ioan Vulpescu o interpelare, solicitandu-i sa explice cum vor fi impartite aceste fonduri, punandu-i, totodata, intrebarea fireasca: „Aveţi în vedere, aşadar, şi restaurarea monumentelor din categoria B?

„Ministerul Culturii și Identității Naționale are anul acesta alocată suma de 766,1 milioane de lei, cu 51% mai mult decât în anul 2016. Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor istorice pe care îl derulează INP are alocată suma de 28.000 de lei. Însă, experienţa ultimilor ani ne-a demonstrat faptul că în lista monumentelor restaurate nu intră niciodată monumente de categoria B, care se distrug şi dispar. În această categorie intră bisericile de lemn, mărturia clară a unei tradiții îndelungate în România şi a istoriei locului, dar care riscă să devină chiar ele istorie”, spune senatorul Cornel Popa

De asemenea, senatorul PNL Bihor Cornel Popa, explica, in documentul trimis ministrului culturii, ca in tara sunt foarte multe monumente incluse in categoria B, aratand ca, numai in judetul Bihor exista 96 de biserici de lemn care asteapta sa fie renovate sau restaurate.

„Doar în județul Bihor există 96 de biserici de lemn, care au nevoie de conservare. Pentru a reuși să conservăm cât mai multe dintre aceste monumente, vă propun înființarea unui program similar celui derulat în prezent, strict pentru monumentele de categorie B, care să beneficieze de un buget repartizat în mod echitabil pe județe, vizându-se reabilitarea celor mai afectate,” atrage atentia intr-un comunicat remis redactiei infoOradea, Cornel Popa

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News

0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0