Sculptorul Ingo Glass va deschide Festivalul European Music Open, la Muzeu Tarii Crisurilor, pe 7 iunie
Evenimente

Sculptorul Ingo Glass va deschide Festivalul European Music Open, la Muzeu Tarii Crisurilor, pe 7 iunie

noriel.ro
Editia a doua a Festivalului „European Music Open”, din Oradea, se va lansa miercuri 7 iunie la Muzeul Tarii Crisurilor, in pezenta sculptorului Ingo Glass, care isi va prezenta colectia de artă concretă – geometrică.

Născut la Timișoara în anul 1941, absolvent al Institutului de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj și forțat de poliția politică să emigreze în 1979 în Germania, renunțând la tot ce avea în țară, urmare unui interviu în publicația Financial Times unde critica regimul comunist din România, Ingo Glass reduce arta sa la esențial, la cele trei forme principale: triunghi, pătrat și cerc, pe care le împletește în structuri tridimensionale, largi, spațioase. Glass studiază teoria culorii și ajunge la concluzii diferite decât cele enunțate de Kandinsky și mișcarea Bauhaus în legătură cu temperamentul formelor și culorilor: ”Kandinsky vedea unghiul ascuțit al triunghiului în galben, unghiul drept al pătratului în roșu și cercul ca un unghi obtuz în albastru. Decizia lui Ingo Glass pentru triunghiul galben, cercul roșu și pătratul albastru este foarte ușor de înțeles. Reprezintă soluția psihologică, opusă celei matematice. Pe de altă parte, întrebarea legată de paleta de culori este interesată în mod cosmologic. Începând de la descoperirea privind expansiunea universului, mișcarea galaxiilor este exprimată printr-un transfer înspre spectrul termal roșu, putând astfel exprima că roșul îndepărtează, iar albastrul, pe de altă parte, se deschide psihologic.” (Eugen Gomringer)

Citeste si: Programul Festivalului European Music Open Oradea 2017

emo 7 iunie Ingo Glass

decathlon.ro

“Ceea ce cred că trebuie spus este că în tot ceea ce crează, Ingo Glass înțelege să studieze temele importante ale artei, dar și ale culturii universale. Reflecțiile sale se regăsesc în obiectele original construite și arată o continuă preocupare pentru simplitate, forme, frumusețea formelor și arta combinării culorilor. Sunt câteva argumente pentru care am acordat un interes aparte operei acestui mare artist contemporan” (Victor Neumann)