67 de scoli din Bihor au participat in acest an scolar la proiectul national “Școala Siguranței Tedi 2018”
Stiri Oradea

67 de scoli din Bihor au participat in acest an scolar la proiectul national “Școala Siguranței Tedi 2018”

Peste 3.000 de elevi din 67 de şcoli au învățat de la polițiștii bihoreni, în cadrul proiectului național Școala Siguranței Tedi 2018, cum să se comporte acasă, pe stradă, la școală, la locul de joacă și în vacanță.

Pe parcursul anului şcolar 2017 – 2018, Poliţia Română împreună cu Ministerul Educației Naţionale, în parteneriat cu firma „Maspex România” au derulat Programul, Școala Siguranței Tedi 2018, unul dintre cele mai ample programe educative la nivel național, care-i învață pe elevii de clasa întâi cum să fie în siguranță pe stradă, în drumul spre şcoală şi spre casă, precum și în perioada vacanțelor.

Programul ,Școala Siguranței Tedi 2018 a avut ca scop informarea copiilor cu privire la potenţialele pericole şi furnizarea de soluţii prin metode educative adecvate vârstei lor. Programul a fost adresat elevilor aflaţi în primul an de studiu.

În județul Bihor, proiectul a fost implementat de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor. 67 de unități școlare din mediul urban și din mediul rural din județul Bihor au fost implicate în activitățile informativ preventive derulate de polițiștii de prevenire bihoreni pe teme privind siguranța copiilor în cadrul proiectului Școala Siguranței Tedi 2018.

În perioada ianuarie – iunie a.c., poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au derulat activităţi preventive în toate cele 67 de unităţi şcolare bihorene înscrise în program, în care au implicate peste 102 clase, reprezentând peste 3.000 de elevi din municipiul Oradea și din localitățile bihorene Nucet, Vașcău, Căpâlna, Sântandrei, Câmpani, Sânmartin, Cetariu, Balc, Marghita, Salonta, Tinca, Sălard, Ceica, Aleșd, Borod, Săcueni, Curtuișeni, Cordău, Șimian, Ștei, Tulca, Cociuba Mare, Olcea, Săcădat, Tileagd, Ceișoara, Abram, Balc, Chișlaz, Drăgești, Hidișelul de Sus, Hotar, Roșia, Sânnicolau Român, Dernișoara, Sighiștel, Toboliu, Cotiglet, Dușești.

În cadrul acestui proiect, polițiștii de prevenire și rutieri au realizat peste 100 de activități informativ preventive cu elevii și cadrele didactice din unitățile de învățământ bihorene, au organizat patrule școlare în cadrul cărora au fost exemplificate practic regulile de circulație și a fost subliniat rolul patrulei școlare. Poliţiştii de prevenire le-au prezentat copiilor cum arată o trecere pentru pietoni, un indicator rutier şi le-au explicat semnificaţia semaforului pentru pietoni şi principalele reguli de comportament în trafic. De asemenea, copiii au vizionat filmele tematice: „Drumul colorat”, „Dacă ei pot, toată lumea poate. Traversaţi prin locurile marcate”.

De asemenea, cu ocazia zilei de 1 Martie, copiii implicați în acest proiect au realizat peste 300 de felicitări cu mesaje preventive, care au fost distribuite în trafic conducătorilor auto, în cadrul acțiunilor realizate în trafic de polițiștii rutieri și de prevenire bihoreni. În cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității a fost organizat un concurs de desene cu tematică rutieră, care au fost premiate și expuse în Orășelul Copiilor. De asemenea, pe parcursul întregului an școlar au fost organizate numeroase jocuri și concursuri cu tematică rutieră, în urma cărora copiii și-au însușit noțiunile de bază necesare unui comportament preventiv în trafic, pe stradă, acasă, în mediul virtual și în vacanța școlară.

Școala Siguranței Tedi 2018. Informaţiile oferite de poliţiştii bihoreni au fost susţinute de o serie de materiale educative complexe şi atractive, destinate elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice, adaptate celor trei categorii de beneficiari, constând în cărţi de colorat, broşuri şi pliante informative, set de scenarii de activităţi. Activităţile derulate în şcoli de poliţiştii bihoreni au respectat nevoia copilului de a învăţa prin joc, micuții implicați fiind la vârsta la care înţelegerea unui mesaj trebuie însoţită de vizualizarea lui.

Dintre sfaturile pe care poliţiştii le adresează celor mici, amintim:

  • * Pe drum, fii atent la semnele de circulație și respectă ceea ce indică ele! Astfel, vei fi în siguranță!
  • * Când mergi pe stradă, fii foarte atent! Ai deosebită grijă la traversarea străzii!
  • * Traversează doar pe culoarea verde a semaforului! Culoarea roșu înseamnă STOP! Când o vezi, oprește-te și așteaptă culoarea verde!
  • * Când urci în mașină, pune-ți întotdeauna centura de siguranță! Amintește-le și celorlalți pasageri să facă același lucru! Centura de siguranță îți protejează viața și sănătatea!
  • * Mergând spre școală, deplasează-te întotdeauna pe trotuar, iar dacă nu este trotuar, pe marginea drumului! În situația în care nu există nici margine, te poți deplasa pe carosabil, însă fii foarte atent și stai cât mai aproape de margine! Întotdeauna mergi pe partea stângă a carosabilului!
  • * De fiecare dată când te simţi în pericol, anunță mai întâi un adult despre problema pe care o ai, iar acesta va decide dacă este nevoie să sune la 112.
  • Joacă-te doar în locurile sigure! Nu te juca niciodată lângă șosea sau iarna pe lacul înghețat!
  • * Dacă ești singur acasă, nu deschide nimănui ușa! De asemenea, nu te juca cu obiecte care te pot răni (cuţit, chibrit, aragaz)!
loading...