La a doua întâlnire din acest an din cadrul programului „Şcoala Părinţilor”, au participat dr. Alexandru Tiba, psiholog principal-supervizor în psihologie clinică, doctor în psihologie, specialist în psihoterapii cognitive şi comportamentale, părinţi ai căror copii frecventează creşele orădene şi invitatul special, dra Oana Mudura, reprezentant al Rotary Club Oradea 1113.
Tema întâlnirii a fost dezvoltarea şi stimularea limbajului la copiii de vârstă antepreşcolară şi importanţa ataşamentului şi modului prin care părinţii pot să ofere copilului condiţiile optime pentru stimularea limbajului. Părinţii au aflat care sunt repele in dezvoltarea limbajului la copiii cu vârsta între 1 și 3 ani și semnalele de alarma care anunța probleme în dezvoltarea limbajului.
Petrecând cât mai mult timp comunicând cu copilul, chiar şi în primele luni de viată, vorbindu-i, cântându-i, încurajându-I în imitarea sunetelor si gesturilor, sunt doar câteva dintre metodele dezvăluite părinţilor în cadrul seminarului.
Copilului trebuie să îi vorbeşti clar, ca unui adult, trebuie ascultat cu atenţie atunci când vorbeşte şi trebuie acordat timp pentru a-l lăsa să iţi spună ce doreşte.
Părinţii au aflat, de asemenea, ce au de făcut astfel încât să construiască o relaţie bună cu copiii, să disciplineze, să ofere o structură de comportament copiilor şi să îndeplinească activităţile dificile, în acelaşi timp oferindu-le iubire şi afecţiune copiilor lor.
În cadrul seminarului a fost prezentat Proiectul social „Mâini curate, copii sănătoşi!”, proiect iniţiat de Rotary Club Oradea 1113 şi gândit pentru a veni în sprijinul comunităţii, a copiilor din grupurile vulnerabile. Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea stării de sănătate, a nivelului de educaţie igienico-sanitară a copiilor, precum şi conştientizarea privind utilizarea raţională a apei şi importanţa reciclării, în contextul de azi, în care cauza principală a decesului a milioane de copii este igiena precară şi educaţia deficitară.
Proiectul presupune derularea de ateliere educative privind igiena personală și utilizarea rațională a apei, atelierele fiind adaptate pentru copii de diferite vârste.
Susţinem drepturile copiilor la educaţie şi sănătate şi de aceea mulţumim celor care vin în sprijinul nostru, al Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, fie cu expertiza lor, fie cu proiecte sociale concrete.
Ne găsiți și pe Google News