Liceeni bihoreni în finala celui mai mare concurs de robotică din România
Educatie

Liceeni bihoreni în finala celui mai mare concurs de robotică din România

Peste 1.200 de elevi din 90 de licee din ţară şi roboţii lor au participat în week-end-ul trecut (24-25 martie) la cea de-a doua ediţie a evenimentului BRD First Tech Challenge, luptându-se pentru pentru a ocupa unul dintre cele patru locuri câştigătoare care îi pot propulsa în finala mondială din America a celui mai mare concurs de robotică din lume.

Marea Finală s-a desfășurat la Sala Polivalentă din București – un loc, în general, al concertelor ori al meciurilor de handbal sau de tenis, dar care a fost de această dată gazda unei competiţii… de roboţi. Trei terenuri de pregătire şi patru ringuri „de luptă” au ocupat uriașa sală din Parcul Tineretului din Capitală, iar ecranele uriaşe suspendate în mijlocul acesteia, precum şi ovaţiile publicului, au completat tabloul ediţiei a doua a com­petiţiei organizate de fundaţia Naţie prin Educaţie şi de compania Momentum. Au fost două divizii în care s-au desfășurat meciurile – prin tragerea la sorți a echipelor. Diviziile s-au numit Coandă și Vlaicu, iar fiecare dintre ele a avut la dispoziție două arene de joc, în care s-au confruntat 4 echipe, organizate în două alianțe. Duminică s-au jucat semifinalele și finalele, iar la ora 18 a început festivitatea de acordare a premiilor.

Cele 90 de echipe provin din 49 de oraşe din România, plus 6 echipe internaţionale. Câştigătorii competiţiei de robotică au fost Xeo – de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, QuantumRobotics de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, Qube – de la Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” din Bucureşti, respectiv Technogods – de la Colegiul Naţional “Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu. După luni de muncă, timp în care şi-au proiectat roboţii, cele patru echipe câştigătoare s-au calificat pentru finala Campionatului Mondial de Robotică din Statele Unite ale Americii, de la Detroit, unde vor avea şansa de a se face remarcaţi de companii gigant din domeniul tehnologiei – precum Boeing, SpaceX sau NASA. 

Bihorul a fost reprezentat de 3 echipe: Modus Vivendi – de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Oradea (echipă coordonată de profesorii de informatică Amelia Stoian și Nagy Istvan și care a primit Premiul organizatorilor –  Nație prin Educație și BRD FIRST Tech Challenge – pentru munca depusă în construcția robotului, precum și pentru evoluția pe parcursul întregului proiect), GoRobo – echipa de robotică a Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea (coordonată de profesorii Adrian Niță și Maria Niță, echipă ce a obţinut locul 3 la categoria Think Award – adică pentru modul în care şi-au construit robotul), respectiv  echipa Fast Forward Future Team: SAM de la Colegiul Național „Avram Iancu” din Ștei  (echipă coordonată de profesorii Simona Crișan, Florin Tuculia și Emanuela Coroiu).

Echipa de la “Eminescu” (Modus Vivendi) – spre exemplu – a jucat șase meciuri, din care a câștigat trei și a pierdut trei, la final clasându-se pe locul 27 în diviza Coandă; membrii acesteia au realizat numeroase prietenii cu celelalte echipe, membrii acesteia fiind apreciați și pentru spiritul de echipă pe care l-au dovedit atât în teren, cât și în afara lui. Iniţiatoarea și “inima” acestei echipe, domna Amelia Stoian (profesoară de informatică în cadrul renumitei unităţi de învăţământ orădene), a declarat imediat după întoarcerea „acasă” că acest proiect va continua și anul următor  – “când sperăm să ne perfecționăm, să atragem noi membri și voluntari care să ne ajute să ne atingem obiectivele, reușind să promovăm astfel Bihorul la acest nivel de elită al tehnologiei mondiale. Nu trebuie uitat faptul că mare parte din studenţii de la facultăţile de robotică de renume din lume –  precum şi cei de la vestitul Massachusetts Institute of Technology, cea mai prestigioasă instituţie de învăţământ universitar din domeniul tehnologiei – au trecut și ei prin competiţia First Tech Challenge, competiție care a luat naştere în America.

Echipa Modus Vivendi

Prof. Daniel Topală

Foto: Natieprineducatie.ro

Ne găsiți și pe Google News