Săptămana viitoare începe ediţia a XXIII-a a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor
Evenimente

Săptămana viitoare începe ediţia a XXIII-a a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor

Săptămana viitoare începe ediţia a XXIII-a a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, care va avea loc în perioada 15-19 mai 2019. Sărbătoarea muzeului din acest an cuprinde manifestări cultural-ştiinţifice de larg impact pentru publicul vizitator de toate varstele, cum ar fi prezentări de carte ce aduc în atenţie activitatea profesională a specialiştilor de la Muzeul Ţării Crişurilor, un regal de muzică clasică şi de cameră, expoziţii etc.

Unul dintre punctele de atracţie ale Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor va fi festivalul de film documentar de talie internaţională Trento Film Festival. Montagne e Culture, care este cel mai mare festival de film din lume dedicat muntelui, aflat în 2019 la cea de-a 67-a ediţie consecutivă şi care ajunge în România în premieră.

Trento Film Festival. Montage e Culture la Oradea, ediţia I va avea loc pe durata a două zile şi va prezenta publicului o selecţie de filme premiate, respectiv creaţii ale unor reputaţi regizori europeni. De pildă, filmul Auspiciu, în regia Elenei Goatelli şi a lui Angel Louis Esteban Vega, va ajunge la Oradea după ce a fost lansat, în premieră mondială, la Festivalul de film de la Trento, care a avut loc între 27 aprilie-5 mai 2019.

De asemenea, publicul va putea viziona filmul intitulat Muntele magic, realizat de regizoarea româncă Anca Damian, film care a primit Marele Premiu „Città di Trento” în 2016, precum şi alte două filme, Aaron Durogati – Playing with the invisible, în regia lui Matteo Vettorel şi Damiano Levati, şi Panaroma¸ în regia lui Jon Heranz, acesta din urmă laureat cu Premiul „Maio Bello” în 2016. Va fi prezent la Oradea şi directorul festivalului, Mauro Leveghi.

Evenimentul va fi încheiat, ca şi în fiecare an, cu Noaptea Muzeelor, cînd va avea loc cea de-a V-a ediţie a manifestării Muzeele orădene împreună!, devenită deja o tradiţie, prilej cu care orădenii vor putea să descopere o interesantă ofertă expoziţională, care va fi anunţată în detaliu în cel mai scurt timp.

Ca şi în fiecare an, OTL Oradea va asigura transportul gratuit al orădenilor spre fiecare instituţie muzeală implicată în Noaptea muzeelor, pe un traseu care face posibilă ajungerea în apropierea fiecărui obiectiv inclus pe lista noastră.