Săptămâna Educației Globale marcată la CN “Mihai Eminescu”
Educatie

Săptămâna Educației Globale marcată la CN “Mihai Eminescu”

noriel.ro
Poster GEWPornind de la spusele lui Albert Einstein – “dacă dorim să continuăm să trăim pe această planetă, atunci este nevoie de o schimbare de atitudine”, elevii Colegiului Național ,,Mihai Eminescu’’din Oradea au marcat  a XIX-a ediție a Săptămânii Educației Globale – desfășurată în acest an în perioada 18-26 noiembrie – printr-o serie de activități subordonate tematicii generale “My world depends on us” (Lumea mea depinde de noi).

Linia directoare a activităților desfășurate a vizat necesitatea contribuției individuale și colective la ocrotirea stării de sănătate generală, la crearea și menținerea responsabilă a unui mediu de viețuire confortabil și securizat.

Astfel, în data de 21 noiembrie a fost organizată o activitate comună a claselor cu specializarea Stiințe ale naturii ( IX a E și a XII a E, coordonate de profesorii diriginți Maria Dobre și Ana Dolhan). Activitatea a avut un caracter informativ și de educare în privința pericolelor pe care le-au reprezentat (și continuă să le  reprezinte)  anumite maladii. Pornind de la expunerea unui scurt istoric al epidemiilor care au bulversat lumea, elevii au prezentat sub formă de materiale Power Point diverse boli (ca SIDA, rujeola, tuberculoza, poliomielita) – care sunt factorii declanșatori, ce impact au asupra populației, care sunt măsurile profilactice, dar și posibilele modalități de eradicare ale acestora. Principalul obiectiv al activității lor a fost informarea colegilor lor în scopul conștientizării pericolelor (evidente sau latente) reprezentate de aceste boli, precum și formarea unor comportamente de prevenție și control.

Ca o prelungire firească a mesajelor transmise în activitatea de informare, spre finalul săptămânii  vineri, 24 noiembrie, elevii colegiului au fost implicați într-o dezbatere academică pornind de la întrebarea: Vaccinul – o necesitate sau un pericol pentru sănătate? Activitatea a reușit să capteze atenția elevilor eminescieni orădeni, argumentele utilizate de organizatori caracterizându-se prin forță și construcție riguroasă. Duelul ideilor a fost întărit de abundența exemplelor și statisticilor ceea ce a demonstrat o bună pregătire și documentare a elevilor Colegiului orădean, aceștia beneficiind și de prezența unui specialist epidemiolog, care a fost invitat pentru a le vorbi despre importanța vaccinării și a măsurilor profilactice în vederea menținerii stării de sănătate.

decathlon.ro

Globalizarea este un aspect care nu poate fi neglijat sau eludat în societatea de astăzi, iar educația globală (care cuprinde educația pentru dezvoltare, educația privind drepturile omului, educația interculturală, educația pentru pace și pentru soluționarea pe cale pașnică a conflictelor) se fundamentează pe înțelegerea problemelor cetățeniei globale, urmărind să definească procesele, beneficiile, dar și riscurile globalizării. Săptămâna Educației Globale (program facilitat de Centrul Nord-Sud al Consiliului Europei) este un eveniment de sensibilizare la nivel european și care are loc anual, având o temă diferită la fiecare ediție – “Lumea mea depinde de noi – My world depends on us” fiind cea aleasă pentru ediția din 2017 (a 19-a). Manifestările au loc în numeroase instituții de învățământ din Europa – inclusiv în multe din țata noastră – în perioada 18-26 noiembrie. Săptămâna Educației Globale încurajează elevii și cadrele didactice, dar și diverse grupuri de tineri să exploreze activități educaționale pentru cetățenia globală, fiind o ocazie pentru a fi abordate probleme legate de diversitate și inegalitate la nivel local, cât și la nivel global.

Daniel Topala