În perioada 15-16 martie, Asociația Cultură prin Muzică organizează două Ateliere de muzică și mișcare prin pedagogia Dalcroze dedicate atât cadrelor didactice, cât și profesorilor și muzicienilor.
Atelierele au loc la Universitatea din Oradea (str. Universității, nr. 1, Campus A, Clădirea Casa Muzicii, etaj 2, sala 201).
Vineri, 15 martie | 16:30 – 20:30: Atelier pentru profesori de muzică și muzicieni, dar și pentru alți profesioniști cu studii superioare de muzică
Sâmbată, 16 martie | 10:00 – 14:00: Atelier pentru cadrele didactice din învățământul primar și preșcolar
Aceste ateliere interdisciplinare au rolul de a introduce pedagogia Dalcroze ca o completare în educația artistică și de formare continuă a cadrelor didactice din diverse domenii care utilizează muzica.
Atelierele vor fi susținute de profesor Adriana Ausch (Longy School of Music of Bard College, Cambridge USA). Conținutul fiecărui atelier este gândit pe specificul fiecărei discipline și se articulează în jurul materiilor de bază în pedagogia Dalcroze – Ritmica Dalcroze (Eurhythmics), Solfegiul și Improvizația.
Pe parcursul atelierelor, participanții vor descoperi diferite fațete ale pedagogiei muzicale active Dalcroze pe care le pot corela cu noțiunile programei pentru muzică și mișcare din România.
Pedagogia Dalcroze pentru elevi cu vârsta între 3 și 14 ani introduce muzica împreună cu mișcarea: valorizarea cântecelor prin mișcare, exerciții de concentrare, coordonare, expresie, și dezvoltare corporală prin muzică.
Programul conține:
- Revizitarea unor noțiuni de bază în educația muzicală – tempo, ritm, melodie, frază, măsură, expresie – prin prisma pedagogiei Dalcroze;
- Introducerea notației muzicale;
- Schema de organizare pentru ora de muzică și mișcare;
- Piste de aplicare a elementelor pedagogiei Dalcroze în programa de specialitate existentă în România în funcție de nevoile specifice ale cadrelor didactice.
Ne găsiți și pe Google News