Primul campionat în care demiterea antrenorului în afară perioadei de transferuri ar putea fi interzisă
Diverse

Primul campionat în care demiterea antrenorului în afară perioadei de transferuri ar putea fi interzisă

Pentru fotbal poate urma o perioadă de transformări majore. Recent au fost publicate numeroase știri sportive despre modificări ale regulamentului de joc, cele mai mediatizate fiind introducerea cartonașului albastru  (eliminarea de 10 minute) și noua regulă a ofsaidului, potrivit căreia jucătorul aflat în atac va fi sancționat doar dacă se va afla cu întregul corp înaintea celui care este în defensivă.

În acest cadru, antrenorii din Premier League pregătesc propria schimbare. Tehnicienii doresc introducerea în contracte a unei noi cauze, potrivit căreia să nu poată fi dați afară de la un club în timpul sezonului.

În fiecare săptămână, minim un antrenor din cea mai importantă ligă domestică europeană este în pericol de demitere. Managerii consideră că acest stres afectează sănătatea mintală, mulți dintre ei ajungând la psiholog cu probleme grave.

Ten Hag este mereu cu „sabia deasupra capului”

În campionatul 2022-2023, doisprezece tehnicieni au fost dați afară în plin sezon. Chelsea și Leeds au schimbat de două ori antrenorul principal. În stagiunea curentă, Erik ten Hag o antrenează sub o presiune imensă pe Manchester United. Zi de zi, presa scrie despre un posibil înlocuitor, mai ales că „diavolii” au terminat pe ultimul loc în grupa din Liga Campionilor, după FC Copenhaga (Danemarca) și Galatasaray Istanbul (Turcia). Pentru olandez urmează o perioadă decisivă, după ce miliardarul Jim Ratcliffe a cumpărat 25% din acțiunile lui United și se va impune o nouă direcție pe plan sportiv.

În acest sezon, din Premier League au fost concediați doar doi manageri. Sheffield United l-a dat afară pe Paul Heckingbottom, iar Nottingham Forest a scăpat de Steve Cooper. Julen Lopetegui a plecat de bunăvoie de la Wolverhampton, iar Roy Hodgson a invocat o problemă medicală atunci când a demisionat de la Crystal Palace, înaintea unei demiteri iminente. În eșaloanele doi, trei și patru, până acum au fost concediați douăzeci și nouă de antrenori.

Același statut ca fotbaliștii?

Antrenorii doresc să fie protejați prin contract ca și fotbaliștii, care nu pot fi dați afară până la terminarea contractului. Totuși, această clauză pare mai degrabă formală, pentru că sunt multe cazuri de jucători plecați fără voia lor de la echipe în timpului sezonului.

Fotbaliștii nu pot fi „demiși”, dar acceptă până la urmă rezilierea bilaterală a contractului, după ce sunt marginalizați, fiind trimiși să se antreneze singuri, sau fiind delegați la echipa a doua. Antrenorii nu pot fi trimiși să antreneze singuri pe un câmp, și nici la echipa secundă, pentru că prima echipă are nevoie de cineva care să o pregătească.

Jose Mourinho a făcut avere din demiteri

În Italia, Jose Mourinho a fost demis de la AS Roma în acest sezon. Portughezul este cu adevărat special, fie și dacă ne referim la suma încasată în urma demiterilor repetate: a primit, în total, 94,5 milioane de euro doar pentru că a fost dat afară de la diverse echipe. Cât i-au dat romanii (3,5 milioane) a fost mărunțiș. În trecut, a luat:

  • 17 milioane de la Tottenham (2021)
  • 23 de milioane de la Manchester United (2018)
  • 10 milioane de la Chelsea (2015)
  • 20 de milioane de la Real Madrid (2013)
  • 21 de milioane de la Chelsea (2007)

Top 5 antrenori care nu au fost niciodată demiși

În contextul în care se vorbește despre „revoluția” antrenorilor împotriva patronilor care îi lasă pe drumuri în timpul sezonului, presa britanică a făcut un top al managerilor care nu au fost demiși niciodată. Sau, cel puțin, nu acesta a fost motivul oficial pentru care au plecat de la cluburile sau naționalele pe care le-au antrenat.

Didier Deschamps, selecționerul Franței din 2012, a plecat de fiecare dată pentru că și-a dorit noi provocări. Până acum le-a mai antrenat pe AS Monaco, Olympique Marseille și Juventus Torino.

Luis Enrique a câștigat Liga Campionilor pe banca tehnică a lui FC Barcelona și a ajuns în semifinalele Euro 2020 cu Spania. A plecat de la cârma naționalei iberice după un turneu final al Cupei Mondiale 2022 sub așteptări (Spania a fost eliminată în faza optimilor de finală).

Ca antrenor, Zinedine Zidane nu are aceleași rezultate ca în perioada în care era pe teren. Nu a reușit să cucerească Liga Campionilor nici cu Cristiano Ronaldo în echipa lui Real Madrid. A demisionat de două ori, dar nu a fost niciodată demis în mod oficial.

Pep Guardiola este unul dintre cei mai buni antrenori din acest secol. A instalat hegemonia lui Manchester City în Premier League și e posibil ca dominația să se extindă și la nivel european.

Jurgen Klopp a făcut-o pe Liverpool mare din nou, ca să cităm sloganul unui om politic din SUA. „Cormoranii” au cucerit Premier League în 2019, după o pauză de 30 de ani, dar și Liga Campionilor. Antrenorul neamț a anunțat că pleacă la finalul acestui sezon, pentru că dorește măcar un an de pauză de la fotbal.

Ne găsiți și pe Google News