Rusii isi retrag o parte din trupe de la granita cu Ucraina
Extern

Rusii isi retrag o parte din trupe de la granita cu Ucraina

Ministerul rus al Apărării anunță că o parte din trupele poziționate la granița cu Ucraina se întorc la bazele lor, după încheierea unor exerciții militare, relatează BBC, citând agenția Interfax. Anunțul vine în condițiile în care oficialii occidentali se tem că Rusia vrea să lanseze o invazie în Ucraina, dar spun că vor continua eforturile diplomatice pentru a împiedica acest lucru. De asemenea, au avertizat că Rusia va fi supusă unor acțiuni „fără precedent” în cazul în care va ataca țara vecină.

„E prematur să tragem o concluzie definitivă. În această săptămână Rusia urma să răspundă în scris propunerilor aflate pe masa negocierii și transmise de SUA pe de o parte și NATO pe de alta. Probabil e doar un semnal, care sigur e încurajator din perspectiva viitorului dialogului între părți, cu o dezangajare limitată în sensul de a diminua sentimentul că invazia ar fi iminentă și că, deci, ce rost ar mai avea discuțiile și negocierile. Aș fi rezervat din acest punct de vedere, dar sigur e un semnal în sensul păstrării prioritare a dialogului în legătură cu criza din vecinătatea Ucrainei”, a declarat Cristian Diaconescu, potrivit Digi24

Rusia a aratat că este pregătită să continue să dialogheze cu Occidentul despre preocupările sale de securitate, stârnind speranțe că dorește să detensioneze presiunea asupra Ucrainei, din perspectiva unui nou război în Europa.

În timpul unei întâlniri televizate unu-la-unu cu președintele Vladimir Putin, Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, a declarat că angajamentul diplomatic pe care il are cu Occidentul ar trebui să continue și că ar putea vedea o modalitate de a merge mai departe cu discuțiile. Întrebat de Putin despre probabilitatea unui acord de securitate cu Occidentul asupra Ucrainei și NATO, Lavrov a spus: „Există întotdeauna o șansă”.

interlink.ro

Lavrov a spus în întâlnirea cu Putin că SUA au înaintat propuneri concrete privind reducerea riscurilor militare și l-a îndemnat pe președintele rus să continue discuțiile. Cu toate acestea, unele cereri cheie ale Rusiei au rămas neabordate. Lavrov a sugerat că activitatea diplomatică din ultimele luni a produs unele rezultate pentru Rusia. Cererile Moscovei, prezentate pentru prima dată în decembrie, au reușit să „zguduie” guvernele occidentale, a spus Lavrov, creând „o dorință de a intra în negocieri serioase” și progrese în problemele pe care Rusia a căutat de mult să le discute. „Deci cred că acum putem lua în considerare o cale de urmat”, a spus el.

Ministrul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, a declarat, marți dimineața, că guvernul crede în continuare că o invazie a Ucrainei este „foarte probabilă”, în ciuda faptului că ministrul de externe al Rusiei a spus că posibilitățile de diplomație sunt „departe de a fi epuizate”.

 

Ne găsești și pe Google News