Rusia a ordonat o retragere masiva din Herson, dincolo de fluviul Nipru.
Extern

Rusia a ordonat o retragere masiva din Herson, dincolo de fluviul Nipru.

Rusia a ordonat forțelor sale să se retragă din orașul ucrainean Herson, singura capitală regională capturată de trupele președintelui Vladimir Putin de la începutul războiului.

Anunțul de miercuri a urmat unor săptămâni in care armata ucraineana a avansat către oraș dand lovitura dupa lovitură campaniei militare a Rusiei în Ucraina.

În comentariile televizate, generalul Serghei Surovikin a spus că nu mai este posibil să se mențină aprovizionarea orașului Herson. „După evaluarea cuprinzătoare a situației actuale, se propune apărarea de-a lungul malului stâng [estic] al râului Nipru”, a spus Surovikin.

Înțeleg că aceasta este o decizie foarte dificilă, dar, în același timp, vom păstra cel mai important lucru – viețile militarilor noștri și, în general, eficiența în luptă a grupului de lupta, pe care este inutil să o păstrăm. pe malul drept într-o zonă limitată.”, a mai spus Surovikin.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a fost de acord cu aceasta retragere: „Sunt de acord cu concluziile şi propunerile dumneavoastră. Continuați cu retragerea trupelor și luați toate măsurile pentru a transfera forțele peste râu.

Herson este una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Putin le-a proclamat, în septembrie ca parte din Rusia , declarandu-le: „pentru totdeauna” după referendumul ilegal din Ucraina.

Cu toate acestea, în ultimele săptămâni au existat tot mai multe speculații conform cărora Moscova ar putea fie să-și retragă forțele de pe malul de vest al Niprului, fie să caute o bătălie sângeroasă.

Tot miercuri, in prima parte a zilei, podul principal de pe un drum din orașul Herson a fost aruncat în aer. Fotografiile postate online au arătat că lungimea podului Darivka de pe autostrada principală la est de Herson s-a prăbușit complet în apa râului Inhulets, un afluent al Niprului.

Ucrainenii care au postat fotografii cu podul distrus au speculat că acesta a fost aruncat în aer de trupele ruse în pregătirea unei retrageri.

 

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News