Rotary Club Oradea 1113 lansează proiectul “Mâini curate, copii sănătoși”
Diverse

Rotary Club Oradea 1113 lansează proiectul “Mâini curate, copii sănătoși”

noriel.ro
Marți, 13 Martie 2018, a avut loc la ReWine Bar din Oradea lansarea unui nou proiect în domeniul educației al Rotary Club Oradea 1113.

Proiectul “Mâini curate, copii sănătoși” are ca obiectiv îmbunătățirea stării de sănătate și a nivelului de educație igienico-sanitară a elevilor din mediul rural din județul Bihor și are ca partener strategic compania orădeană SKIN NOVELS.

Spălatul pe mâini cu săpun este cel mai eficient şi ieftin mod de a preveni diferite afecţiuni care duc la îmbolnăvirea a milioane de copii anual. O igienă corectă ne poate feri de peste 200 de boli, printre care: diareea, toxinfecții alimentare, pneumonie și infecții respiratorii, infecții bacteriene, hepatita A și B, alte infecții virale, boli dermatologice și oftalmologice, infestări cu viermi intestinali, etc.

Proiectul presupune:

decathlon.ro
  • Derularea de ateliere educative în școli și grădinițe privind igiena personală și utilizarea rațională a apei – atelierele vor fi adaptate pentru copii de diferite vârste cu cântece, videoclipuri, exerciții, întrebări, exercițiu interactiv de spălare a mâinilor;
  • Derularea de workshop-uri de conștientizare a cadrelor didactice privind importanța spălării corecte pe mâini cu săpun și a utilizării raționale a apei;
  • Oferirea gratuită a Săpunului Rotary elevilor preșcolari și școlari – Săpunul Rotary este împachetat într-o poveste personalizată care va conține mesajul campaniei Rotary referitor la importanța igienei corecte a mâinilor. În plus, săpunul este ambalat în carton 100% reciclat.

            Așadar, pe lângă educația privind spălatul corect pe mâini, elevii și cadrele didactice vor beneficia de informații de conștientizare publică privind utilizarea rațională a apei și importanța reciclării pentru o viață sustenabilă și în armonie cu mediul înconjurător.

            Primii beneficiari ai acestui proiect sunt 100 de copii din ciclul preșcolar și primar din comuna Aștileu. Implementarea proiectului “Mâini curate, copii sănătoși” în comuna Aștileu se va efectua, începând din data de 13 martie, cu spijinul și în parteneriat cu Holcim România SA, companie care are o tradiție în derularea de proiecte comunitare în zonă.

            Rotary Club Oradea 1113 își propune să implementeze acest proiect în toate școlile primare și grădinițele din mediul rural al județului Bihor, având ca și grup țintă un număr aproximativ de 45.000 de copii.

Nu întâmplator a fost aleasă pentru lansare luna martie fiindcă aceasta este „Luna Apei și a Igienei” în calendarul anual al activităților cluburilor rotariene, fiind acel tip de proiect care reprezintă unul din principalele instrumente prin care se poate produce un impact semnificativ, pe termen lung, în comunitățile locale.

Atât companiile locale, cât și persoanele fizice sunt invitați să devină parteneri ai Rotary Club Oradea 1113 și să contribuie la susținerea acestui proiect prin donații reprezentând:

  • pachete de săpunuri 1+2 (la fiecare săpun achiziționat, alte două săpunuri mici vor ajunge la un copil care va învăța să se spele corect pe mâini);
  • săpunuri la vrac (neambalate) destinate copiilor pentru o perioadă mai lungă.

            Proiectul face parte dintr-un program amplu al Rotary Club Oradea 1113 numit “Școala de nota 10”. Acesta este un program catalizator, menit să atragă și să stimuleze acțiuni comunitare integrate ale diverșilor actori locali în vederea îmbunătățirii condițiilor și nivelului de educație a elevilor preșcolari și școlari din județul Bihor.

“Școala de nota 10” presupune următoarele domenii de intervenție:

  • Educație sanitară – Proiectul “Mâini curate, copii sănătoși”;
  • Infrastructură sanitară – Proiectul “Toalete ca la carte”;
  • Infrastructură educațională – modernizări, dotări și materiale didactice – finanțate prin Proiectul “Rotary Golf Charity Cup”, care a primit distincția de “Proiectul anului 2017” în cadrul Galei Comunității Bihorene, organizată de Fundația Comunitară Oradea;
  • Educație practică privind mediul înconjurător – Proiectul “Rotary plantează în școli”;
  • Grădinița de vară – Proiectul „Vacanța mea e un curcubeu” (ROGVAIV).

Rotary Club Oradea 1113 este afiliat Rotary District 2241 România și Republica Moldova, membru a organizației Rotary International și este format din membri activi, cu interese în dezvoltarea comunității prin acțiuni de sprijinire a educației, sănătății și de antreprenoriat social. Rotary Club Oradea 1113 își propune să atragă interesul și angajamentul comunității pentru proiecte de interes actual care să devină autosustenabile.