Romania, singurul stat care mai trimite proiecte cu mii de pagini semnate
Politica

Romania, singurul stat care mai trimite proiecte cu mii de pagini semnate

Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu, a declarat că România este singurul stat membru care mai trimite proiecte cu mii de pagini semnate, cu toate că Bruxelles-ul încurajează proiectele în format electronic.

România este singurul stat membru care mai trimite proiecte cu mii de pagini semnate, cu toate că Bruxelles-ul încurajează proiectele în format electronic„, a declarat comisarul european pentru politică regională Corina Crețu.

Nu este o cerință de la Bruxelles, dimpotrivă. România este singurul stat membru care mai trimite proiecte cu mii de pagini semnate. Sunt proiecte de 6.000 de pagini și cerința autorităților naționale este de a le semna și parafa. Noi, din contră, încercăm să simplificăm procedurile. Din punctul nostru de vedere, noi încurajăm ceea ce numim e-Cohesion, adică trimiterea proiectelor în format electronic, încurajăm costul simplificat.„, a declarat doamna comisar.

interlink.ro

În acest context, seenator PNL Bihor, Cornel Popa, a adresat o interpelare dl prim ministru Sorin Grindeanu

Realitatea din teren, în materie de proiecte cu fonduri europene, o cunoaşteţi și dumneavoastră din perioada în care ați fost președinte al Consiliului Județean Timiș. De multe ori, documentele tipărite sunt preferate pentru simplul fapt că nu există, online, posibilitatea de a solicita și aduce clarificări ulterioare depunerii documentaţiei, prevăzută în ghidurile de solicitare. Și atunci e mai simplu să se adauge ulterior pagini documentelor deja depuse, fizic.

În România există platforme în acest sens, cum este aplicația MySMIS, dar aceasta trebuie îmbunătățită. În momentul de faţă, aplicaţia nu oferă posibilitatea de a cere și a oferi clarificări în legătură cu documentația transmisă, încarcă fiecare document separat, într-un dosar individual, chiar dacă fișierele țin de același proiect și, mai ales, generează cu erori cererea finală, inversând rubrici.

Astfel, pentru a veni în ajutorul UAT-urilor și a altor posibili solicitanți, vă rog să interveniți pe lângă autoritățile de management și organismele intermediare să aibă în vedere, în momentul în care elaborează ghidurile de solicitare, să ofere solicitanților posibilitatea de a oferi clarificări ulterioare, inclusiv online.

În acest sens, vă rog să precizaţi dacă veți solicita ministerelor de resort ca şi România să se alinieze celorlalte state membre în privinţa transmiterii, online, a documentației pentru proiectele europene, chiar cerând în mod expres membrilor Guvernului să adune din teritoriu sugestii de îmbunătățire a aplicației MySMIS pentru a putea crește procentul de absorbție al fondurilor europene? Doar așa vom putea intra în rând cu celelalte țări din Uniunea Europeană la acest capitol.

Ne găsești și pe Google News