România a cucerit 9 medalii la Campionatul European de Înot în Ape Înghețate
Sport

România a cucerit 9 medalii la Campionatul European de Înot în Ape Înghețate

România a încheiat Campionatul European de Înot în Ape Înghețate – Oradea 2024 cu un bilanț extraordinar: 9 medalii, overall, respectiv 47 de medalii în clasamentele Age Group. Concursul s-a ridicat la anvergura unui Campionat Mondial, iar cei mai valoroși ice swimmeri din Europa au profitat de infrastructură extraordinară și au doborât 14 recorduri mondiale.

Prima ediție a unui Campionat European de Înot în Ape Înghețate a avut la start foști participanți la Jocurile Olimpice, campioni mondiali și europeni în înotul în ape libere și înghețate, dar și pe cei mai în formă ice swimmeri europeni. Alisa Fatum si Andreas Waschburger, Germania au dominat probele lungi, de 500 și 1000 de metri, în care ambii au doborât recordurile mondiale. Ștafeta masculină a Poloniei de 4 X 250 de metri , cu “regele gheții” Marcin Szarpak (ultimul campion mondial la 1000 de metri și cel mai rapid ice swimmer pe milă înghețată), în ultimul schimb, a cucerit aurul la finalul unei probe epice, ultima de la Euro.

Team România a încheiat prima ediție a unui Campionat European cu un bilanț extraordinar: 9 medalii la overall, 4 de aur, 4 de argint și 1 bronz.

Simona Andreea Chiru (aur, 100 de metri liber, cu record mondial și argint la 50 de metri liber), Andrei Enache (aur 250 de metri liber, cu record mondial), Dragoș Ghile (aur 100 metri fluture, cu record mondial), Vladimir Romaniuc (argint 100 de metri bras și  bronz, 50 metri fluture), Cosmin Modoran (argint, 100 metri spate), România 1 (argint – ștafetă 4X50m liber cu Andrei Enache, Dragoș Ghile, Cristian Tranulea și Delia Ana Kovacs), România 2 ( aur -ștafetă 4X50 medley relay cu Cosmin Modoran, Vladimir Romaniuc, Dragoș Ghile și Simona Andreea Chiru, cu record mondial) au fost cei mai în formă români. În clasamentele Age Group, România a reușit să obțină 47 de medalii: 15 de argint, 16 de argint și 16 de bronz.

“A fost o ediție extraordinară, cu rezultate foarte bune pentru România, obținute de înotători tineri și valoroși. Sper ca în urma acestor performanțe acest fenomen să capete și o mai mare amploare la noi. Au fost 3 zile de real spectacol la Oradea, unde am avut parte de o infrastructură sportivă de top, feedback-ul venit de la participanți fiind unul foarte, foarte bun. Pentru organizarea ireproșabilă vreau să-i mulțumesc lui Ovidiu Tirla care s-a ocupat în cele mai mici amănunte ca nimic să nu le lipsească înotătorilor și a mai avut și energia să urce de două ori pe podium la age group” a transmis Paul Georgescu, directorul competiției.

Denis Cadon, Franța, delegat tehnic, ce va fi prezent și la Jocurile Olimpice Paris 2024, precum și arbitrul Dan Ardelean, respectiv starterul Marius Grigore au contribuit decisiv la buna desfășurare a Europeanului.

Primul Campionat European de Înot în Ape Înghețate din istorie a fost organizat de IISA (International Ice Swimming Association), Asociația Sportivă Ice Swimming and Open Water, în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune  (Visit Oradea) și CSM Oradea.

Ne găsiți și pe Google News