Restaurarea fatadelor Palatului Stern se apropie de final. (GALERIE FOTO)
Stiri Oradea

Restaurarea fatadelor Palatului Stern se apropie de final. (GALERIE FOTO)

chilipirul-zilei.ro/
Restaurarea fațadelor Palatului Stern se apropie de final. Astăzi a început demontarea schelelor de pe fațada imobilului situat pe strada Republicii nr. 10 A. Lucrările au început în luna iunie a anului 2015, în cadrul Programului de reabilitare a faţadelor clădirilor din centrul istoric, iniţiat de Primăria Oradea, și au ca termen de finalizare sfârșitul lunii noiembrie 2017.

Până în prezent, la Palatul Stern s-au executat următoarele lucrări: înlocuirea învelitorii dinspre strada Republicii și strada Mihai Eminescu cu învelitoare din țiglă profilată și refacerea sistemului de colectare a apelor pluviale; înlocuirea unor grinzi și elemente de șarpantă deteriorate pe zona șarpantei situată spre strada Republicii, respectiv strada Mihai Eminescu; s-a finalizat reabilitarea fațadei de pe strada Mihai Eminescu (refacerea tencuielilor cu respectarea texturii originale, respectiv refacerea ornamentelor); s-a aplicat ultimul strat de tencuială și s-au refăcut ornamentele, inclusiv vopsitoriile pe fațada de pe strada Republicii nr. 10 A. În proporție de 90% s-au refăcut ornamentele la nivelul ferestrelor și tencuielilor cu respectarea texturii originale pe strada Republicii nr.10 și s-au realizat reparații și vopsitorii la tâmplăria existentă pe strada Republicii nr.10 A și pe strada Mihai Eminescu. 

În perioada următoare vor fi recondiționate porțile de la intrare pe strada Republicii 10 și 10 A, se vor efectua reparații la soclu, se va recondiționa tâmplăria și ornamentele nefinalizate până în prezent și se vor efectua lucrări de vopsitorie a fațadei la imobilul situat pe strada Republicii nr. 10.

Citeste si: Autoritatile continua reabilitarea cladirilor istorice din Oradea. Alte 6 cladiri urmeaza sa fie reabilitate. (FOTO)

decathlon.ro

Valoarea totală a lucrărilor la imobilul de pe strada Republicii nr. 10 și 10/A se ridică la 1.068.825,32 lei, fără TVA. Lucrările sunt executate de SC Constructorul Sălard SRL.

Reabilitarea clădirilor de patrimoniu din oraș ne preocupă în mod deosebit, deoarece ne dorim să avem un centru atractiv, în care să fie pus în valoare stilul arhitectural al fiecărei clădiri, de aceea reabilităm fațadele în cadrul programului multianual pentru clădirile din centrul istoric, pe care l-am iniţiat în anul 2014. Anul acesta finalizăm lucrările la Palatul Stern și la Palatul Moskovits Miksa de pe pietonală, urmând ca anul viitor să finalizăm lucrările la Palatul Apollo, Republicii 31, Iosif Vulcan 4-6 și cele la fațadele de pe strada Vasile Alecsandri”, a declarat Adriana Lipoveanu, şeful comisiei de aplicare a Programului multianual de reabilitare a clădirilor din centrul istoric.

Printre imobilele din centru care au fost reabilitate recent se numără Piața Unirii nr. 5, Independenţei nr. 3, Dunării nr. 2, Casa Armatei, Republicii nr. 11, Republicii nr. 33.

Citeste siÎn primăvară începe reabilitarea fațadelor a trei clădiri de pe Corso. Vezi despre care cladiri este vorba