Recital pe versuri de Octavian Goga, susținut de actorul Eugen Țugulea la Teatrul Regina Maria
Cultura

Recital pe versuri de Octavian Goga, susținut de actorul Eugen Țugulea la Teatrul Regina Maria

Teatrul Regina Maria vă invită duminică, 21 martie, de la ora 19:00, la Sala Arcadia, la spectacolul recital pe versuri de Octavian Goga: „Cântarea pătimirii noastre”, organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei. Recitalul va fi susținut de către actorul Eugen Țugulea, laureat al Galei Premiilor UNITER în anul 2016 cu Premiul special pentru o viață dedicată teatrului și poeziei

Alegerea unui poet transilvănean, și în special a lui Octavian Goga, nu este deloc întâmplătoare și are atât o motivație istorică, cât și una personală. În primul rând, anul acesta se sărbătoresc 140 de ani de la nașterea poetului Octavian Goga (1 aprilie 1881), iar data în care se va desfășura recitalul este foarte apropiată de aniversarea acesteia, marcând astfel, pe lângă celebrarea Zilei Internaționale a Poeziei printr-un omagiu adus unui poet român valoros, și acest eveniment.

În al doilea rând, Eugen Țugulea mărturisește că simte că are o datorie față de poezia transilvăneană deoarece „deși sunt de zeci de ani aici și m-am înrădăcinat în acest loc, am recitat poezii scrise de autori din toate provinciile istorice ale României, dar niciodată, în public cel puțin, poezii scrise de vreun poet transilvănean”. 

Alegerea lui Goga în mod special are și o motivație de suflet: prin anii ʼ40-ʼ45 și-a auzit un coleg recitând o poezie dedicată lui Octavian Goga care l-a impresionat profund și pe care a învățat-o imediat, deși nu a recitat-o în public până acum. Cert este că acest eveniment i-a deschis calea spre descoperirea universului liric al poetului transilvănean.

În ceea ce privește alegerea creațiilor lirice din opera destul de bogată a lui Goga, Eugen Țugulea spune că: „am fost subiectiv în alegerea poeziilor pe care le voi recita. Am extras din opera lui Octavian Goga ceea ce am înțeles și mi-a plăcut din punct de vedere estetic, dar în primul rând emoțional, pentru că într-un recital de douăzeci de poezii nu poate fi cuprinsă totalitatea valorilor și ideilor unui poet important. Astfel, am ales această perspectivă subiectivă, care reprezintă și autorul, dar mă reprezintă și pe mine în felul în care privesc autorul. Nu m-am rezumat la poeziile emblematice ale sale, ce, într-adevăr, îi dau un plus de valoare, pentru că ele sunt doar o parte din dimensiunea conștiinței autorului. Sunt de părere că cineva care dorește să exprime un poet nu poate să aleagă numai ceea ce este reprezentativ pentru acesta, pentru că ar însemna că te interesează numai elementul de vârf, ori nu numai acest aspect reprezintă o personalitate, indiferent care ar fi ea. Ce am eu bun sau mai puțin bun, un cusur al meu, ori o calitatea a mea nu mă reprezintă în totalitate, ci un summum de calități și defecte. La fel privesc și opera unui poet când aleg poeziile pentru recital. Încerc să creez o structură internă, ca un fel de poveste a autorului respectiv, cu început și cu sfârșit”.

Biletele pentru recital se pot achiziționa fie online, de pe site-ul Eventim.ro, fie de la Agenția Teatrului, deschisă de miercuri până vineri între orele 14:00 – 19:00 și sâmbăta și duminica între orele 16:00 – 19:00.

Ne găsiți și pe Google News