Realizatorul faţadei fostului Cinema „Patria” din Oradea propune o expoziţie personală la Muzeul Ţării Crişurilor
Cultura

Realizatorul faţadei fostului Cinema „Patria” din Oradea propune o expoziţie personală la Muzeul Ţării Crişurilor

Unul dintre cei mai importanţi artişti plastici contemporani din Ungaria, român de origine, György Jovián, vernisează, luni, 16 septembrie 2019, ora 17.30, la Muzeul Ţării Crişurilor, cea de-a treia sa expoziţie personală de pictură din Oradea, oraşul în care a făcut primii paşi pe calea artei plastice şi căruia i-a lăsat o amintire de neşters – mozaicul de pe frontispiciul fostului Cinema „Patria”. Intitulată „Şi vremea vremuieşte…”, expoziţia este organizată de Muzeul Ţării Crişurilor, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor şi Fundaţia Euroregiunea Bihor-Hajdú-Bihar şi va sta pe simezele celei mai importante instituţii muzeale din Bihor până în 27 octombrie 2019.

György Jovián este un pictor și grafician de talie universală, cunoscut pentru numeroasele sale expoziții personale și de grup din România, Ungaria, Germania, Italia, Franța, Belgia, Portugalia, Cehoslovacia, Polonia etc., fiind un nume apreciat de critica de specialitate din ţară şi străinătate.

S-a născut la 27 decembrie 1951 la Şimleul Silvaniei (jud. Sălaj), într-o familie care-şi avea rădăcinile în ambele ţări vecine, Ungaria şi România, tatăl său fiind originar din localitatea ungară Ajtos, iar mama din Oradea. De Oradea îl leagă şi faptul că aici şi-a început studiile de artă, urmând cursurile Liceului de Muzică şi Arte Plastice (1966-1970) şi tot aici expune, în 1969, alături de alţi artişti consacraţi, în cadrul Expoziţiei Judeţene. Prima expoziţie personală la Oradea a avut-o în 1973, la Galeria mică, alături de artiştii József Szalai şi Csaba Zemlényi.

În 1970 începe cursurile Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti, secţia pictură, facultate pe care a terminat cu brio în 1974. În această perioadă a avut prima sa expoziţie personală, în 1972, la Casa de cultură Petőfi Sándor din capitală.

În perioada în care a locuit în Oradea, György Jovián a mai avut o expoziţie personală (în 1978) şi 12 participări la expoziţii de grup (în 1973, 1974, 1975, 1976, 1977, 1979 şi 1981). Din 1982 se mută la Budapesta, chiar după finalizarea lucrării intitulate „Trei arbori”, un impresionant mozaic din marmură, având suprafaţa de 350 de metri pătraţi, care încă mai împodobeşte faţada fostului Cinema „Patria”, din Parcul „Magnolia”.

       György Jovián şi-a desăvârşit cariera artistică în Ungaria, iar după momentul 1989 a început să expună din nou, în România, participând la trei expoziţii de grup la Oradea (în 1992, 1993 şi 2018), precum şi la Mogoşoaia (2017).  

De-a lungul timpului, numeroşi critici au scris în presa de specialitate din Europa că atât talentul, cât și originea lui sunt compa­rabile cu cele ale lui Dürer. În 2004, a fost primul artist maghiar care şi-a putut organiza o expoziţie personală în capela cetăţii de la Trenčin din Slovacia. A primit numeroase premii şi burse, dintre care cele mai importante sunt Premiul „Munkácsy Mihály” acordat pentru merite deosebite în domeniul artelor plastice (1999), Premiul Ministerului Patrimoniului Cultural Național Maghiar (2001), Premiul Jakobovits Miklós (2013), Premiul Kortárs (2014), Premiul anual pentru pictură contemporană acordat de MAC (Movimento Arte Contemporânea), Lisabona, Portugalia (2016), şi Premiul Prima Regional, acordat de orașul Budapesta și județul Pesta, Ungaria (2018). György Jovián este considerat unul dintre cei mai importanţi artişti plastici contemporani din acest spaţiu geografic.

Începând din anul 2007, este membru al Secției de Arte Plastice a Academiei Maghiare de Arte (Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata). 

La vernisajul expoziţiei „Şi vremea vremuieşte…”, de la Muzeul Ţării Crişurilor, invitată specială este violoncelista Szabó Ildikó, care trăieşte la Berlin şi Budapesta şi este laureată a Premiului Junior Prima. Aceasta va susţine un concert în deschiderea evenimentului cultural: J.S. Bach, Preludiu şi Sarabanda din Suita pentru violoncel BWV 1012, şi György Ligeti, Sonata Solo pentru violoncel.

Vor lua cuvântul oficialităţi, iar expoziţia va fi prezentată de prof. univ. dr. Aurel Chiriac, critic de artă, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, şi de pictorul György Jovián.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News