Raport | Oradea a avut un an 2023 excelent in domeniul investitiilor. Acestea au crescut cu 74% fata de 2022.
Stiri Oradea

Raport | Oradea a avut un an 2023 excelent in domeniul investitiilor. Acestea au crescut cu 74% fata de 2022.

Un an al contrastelor, cu multe superlative și numeroase provocări, un an excepțional pentru investiții și cel mai bun din punct de vedere al rezultatelor activității fiscale – așa descriu specialiștii Direcției Economice din Primăria Oradea anul bugetar 2023.

Direcția Economică, aflată sub coordonarea viceprimarului Antonia Nica, și-a prezentat azi raportul de activitate pe anul 2023.

La conferința de presă au participat viceprimarul Antonia Nica, directorul executiv al Direcției, Eduard Florea, împreună cu cei doi adjuncți, Simona Vlad și Sorin Iacob.

Viceprimarul Antonia Nica a făcut o sinteză a anului bugetar, cu provocările și realizările sale: „Anul 2023 s-a încăpățânat să înceapă și să se încheie ca un an preponderent provocator. Acesta a preluat procesul lansat în 2022, cel al ajustării prețurilor, cu impact semnificativ mai ales în domeniul construcțiilor, determinând astfel, în unele cazuri, o creștere a costurilor investițiilor publice chiar și cu 30%. Și când e vorba de bani și mai ales de proiecte mari cu finanțare europeană, contează și 3%, darămite 30%. Totuși, aprobările au venit, iar constructorii au fost puși sub presiune, de data aceasta pentru a respecta termenele stabilite prin programele de finanțare. Am încheiat anul 2023 fără a fi nevoiți să achităm ceva din bugetul propriu, exceptând, desigur, cotele la care ne-am obligat prin specificul programelor de finanțare.

În concret, anul 2023 – 918,3 milioane de lei au fost dedicați investițiilor, o sumă cu 74% mai mare decât sumele cheltuite pentru investiții în 2022. Pentru a menține cadența lucrărilor și pentru a asigura „oxigenul” necesar companiilor ce au construit, Primăria a contractat și în 2023 credite de la BRD, Banca Transilvania și Banca Europeană de Investiții. Cu toate acestea, gradul de îndatorare a municipiului este mult sub limita maximă stabilită de lege (30% din veniturile proprii), ajungând la 9,32%. Nici sfârșitul de an nu a venit fără provocări, Primăria Oradea trebuind să se supună legislației venită pe nepusă masă, având ca obiectiv național reducerea cheltuielilor bugetare în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar și în restricțiile și limitările aplicabile lunilor noiembrie și decembrie. Așadar ne-am adaptat, am respectat legea, am înaintat nu mai puțin de cinci memorandumuri pentru aprobarea depășirii plafoanelor impuse și am obținut cât am putut de mult”.

Prioritar în anul 2023 au fost asigurarea cash-flow-ului necesar implementării în bune condiții a proiectelor cu finanțare UE și optimizarea utilizării fondurilor UE.

Directorul executiv al Direcției Economice, Eduard Florea  a făcut o comparație a volumului investițiilor de anul trecut cu anul de referință 2015: „Raportat la cel mai bun an din istorie, anul 2015, când se încheia prima sesiune de finanțare,  suntem cu +46% peste plățile pentru investiții din acel an. Din suma de 918 milioane lei, 240 s-au plătit în ultimele cinci zile ale anului, cu eforturi teribile din partea colegilor, care au prezentat Trezorerie în aceste cinci zile nu mai puțin de 700 de ordine de plată”.

Cele mai mari încasări din ultimii ani in Oradea, preponderent online

Gradul de încasare a debitelor aferente principalelor impozite şi taxe locale a înregistrat cel mai ridicat nivel din ultimi ani (97% din debitele anului, 88% din totalul debite, rămășite și majorări). Acest lucru se datorează măsurilor fiscale locale aprobate de Municipiul Oradea, prin scutirea de majorări pentru achitarea integrală a debitelor, ceea ce a dus la reducerea semnificativă a soldului restanțelor și a numărului de restanțieri la persoane fizice (-26% scădere număr, -6% scădere sold restant).

În ceea ce privește datoria publică, directorul Eduard Florea a explicat: „A fost un an extrem de activ, în sensul în care cele trei credite contractate au asigurat cea mai mare parte din investițiile publice, peste 40%. La finele anului am ajuns cu un sold de asemenea record al datoriei publice, de aproximativ 145 milioane de euro. Dar, este cumva prețul pe care îl plătim pentru dezvoltare, pentru finalizarea cu succes a unor proiecte majore din această sesiune de finanțare.”

Menținerea calificativelor de rating în categoria principală a grilei Fitch – „Grad investițional – cea mai ridicată credibilitate” reflectă viziunea Fitch asupra performanțelor financiare robuste ale municipiului și asupra capacității de a contribui la progresul economiei locale.

Totodată, în anul 2023 s-au împlinit 15 ani de la data lansării serviciului de plată online a impozitelor și taxelor locale, perioadă în care Primăria Oradea a făcut eforturi continue pentru creșterea volumelor de încasări online. Prin urmare, 59% din totalul sumele încasate anul trecut, cu excepția plăților prin ordine de plată, au reprezentant sume încasate prin platforme online.

Execuția bugetară a anului 2023 s-a încheiat cu un excedent bugetar cumulat de 77,90 milioane lei, peste nivelul excedentului de la finele anului anterior, care a fost de 27,31 milioane lei.

Ne găsiți și pe Google News