Raport ADLO: 2022, anul celor mai mari investitii in Oradea
Stiri Oradea

Raport ADLO: 2022, anul celor mai mari investitii in Oradea

Anul 2022 a fost unul plin de provocări pentru Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), dar și anul care a însemnat atragerea celor mai mari investiții de până acum în Oradea.

Societatea Press Glass Production SRL va construi, în Parcul Industrial Eurobusiness IV, o nouă locație de producție în valoare de minimum 50.000.000 euro, în timp ce compania Andreas STIHL Power Tools SRL va construi o hală de producție echipamente electrice în valoare de 125 de milioane de euro.

Totodată, compania finlandeză Nokian Tyres va investi 650 de milioane de euro într-o fabrică de anvelope. Noua fabrică greenfield va fi amplasată pe un teren privat. Acestea sunt cele mai mari investiții, de până acum, atrase în Oradea.

Datele au fost oferite de Alina  Silaghi, directorul executiv al ADLO, într-o conferință de presă în care a prezentat activitatea agenției în 2022.

Am avut negocieri în cadrul Primăriei Oradea și am reușit să mai achiziționăm un teren suplimentar pentru extinderea Parcului Industrial IV, de la 6,5 hectare cu încă 20 de hectare date în administrare. Avem solicitări în continuare de la investitori străini, de la investitori autohtoni pentru investiții noi în Oradea.  Am avut o negociere directă cu Press Glass pentru o investiție de 50 de milioane de euro. Suntem grăbiți să facem utilitățile în zona respectivă ca investitorul să poată demara investițiile.

Alături de colegii mei din cadrul municipiului am muncit pentru atragerea celei mai mari investiții din România în ultimii ani și anume compania Nokian, care va investi 650 de milioane de euro în Oradea, într-o locație privată.

Am încercat să furnizăm date legate de oraș și de cum putem fi de folos, care sunt regulile pentru obținerea autorizațiilor pentru companii atunci când vin în România, respectiv Oradea. Suntem bucuroși să vedem că au ales Oradea, din patru țări care se aflau în concurență„, a precizat Alina Silaghi, directorul executiv al ADLO.

La finele anului 2022, ADLO deține șase titluri de parc industrial, patru amplasamente situate în Oradea, pe Calea Borșului (136,32 ha) – Parcul Industrial Eurobusiness Oradea I, strada Ogorului (80,19 ha) – Parcul Industrial Eurobusiness Oradea II, strada Uzinelor – Parcul Industrial Eurobusiness Oradea III (17,8 ha) și strada Corneliu Baba – Parcul Industrial Eurobusiness Oradea IV (6,5 ha), respectiv două amplasamente situate în județul Bihor, Parcul Industrial Săcueni (5,03 ha) și Parcul Industrial Tileagd (9,22 ha).

Parcurile industriale vor oferi 9.800 de locuri de muncă până în 2025

Gradul de ocupare al parcelelor de către investitori este următorul:

 • Ø  Parcul Industrial Eurobusiness I – 100%;
 • Ø  Parcul Industrial Eurobusiness II – 75%;
 • Ø  Parcul Industrial Eurobusiness III – 81%;
 • Ø  Parcul Industrial Eurobusiness IV – 0%;
 • Ø  Parcul Industrial Tileagd – 68%;
 • Ø  Parcul Industrial Săcueni – 0%.

Pentru toate amplasamentele au fost finalizate și aprobate Planurile Urbanistice Zonale. În parcurile industriale Eurobusiness Oradea I, II și III sunt finalizate dotările cu utilități publice și căile de acces.

Pentru Parcul Industrial Eurobusiness IV a fost finalizat studiul de fezabilitate pentru dotarea cu utilități publice în vederea implementării, caietul de sarcini privind licitarea lucrărilor de proiectare și execuție s-a predat către Direcția de Management pentru Proiecte cu Finanțare Internațională spre licitație, ofertele depuse fiind în faza de evaluare.

Tot în anul 2022 s-au organizat 7 sesiuni de licitație pentru terenurile din parcurile industriale, în urma cărora au fost atribuite 7 parcele de teren în suprafață totală de 59.144 mp și au avut loc cinci proceduri de negociere directă cu patru companii române și o companie străină, ocupându-se trei parcele de teren în parcul industrial EBP I în suprafață totală de 159.236 mp., două parcele de teren în parcul industrial EBP II în suprafață totală de 16.500 mp., patru parcele de teren în parcul industrial EBP III în suprafață totală de 25.259 mp. și trei parcele de teren în parcul industrial Tileagd în suprafață totală de 36.447 mp. Valoarea totală a investițiilor atrase în parcurile industriale pe anul 2022 este de 160.180.000 euro, urmând a se ajunge la un număr total de 9.800 de locuri de muncă până în anul 2025.

Numărul rezidenților în cele 3 parcuri industriale:

Numărul rezidenților în cele trei parcuri industriale la sfârșitul anului 2022:

1.  Parcul I – 49 rezidenți

 • –           Valoarea totală a investițiilor asumate: 433.056.206 euro
 • –           Numărul locurilor de muncă asumate: 7.200
 • –           Număr de angajați existenți la 31 decembrie 2022: 6.800
 • –           Din cei 49 rezidenți, 46 au activitate în parc la sfârșitul anului 2022.

2.  Parcul II – 41 rezidenți

 • –           Valoarea totală a investițiilor asumate: 92.064.610 euro
 • –           Numărul locurilor de muncă asumate: 2.100
 • –           Număr de angajați existenți la 31 decembrie 2022: 1.560
 • –           Din cei 41 rezidenți, 30 au activitate în parc la sfârșitul anului 2022.

3.  Parcul III – 22 rezidenți

 • –           Valoarea totală a investițiilor asumate:  34.616.376 euro
 • –           Numărul locurilor de muncă asumate: 430
 • –           Număr de angajați existenți la 31 decembrie 2022: 250
 • –           Din cei 22 rezidenți, 11 au activitate în parc la sfârșitul anului 2022.

4. Parcul Tileagd – 5 rezidenți

 • –           Valoarea totală a investițiilor asumate:  4.000.000 euro
 • –           Numărul locurilor de muncă asumate: 18
 • –           Număr de angajați existenți la 31 decembrie 2022: 0
 • –           Din cei 5 rezidenți, niciunul nu are activitate în parc la sfârșitul anului 2022.

Vizite ale companiilor străine și întâlniri cu ambasade/camere de comerț

În anul 2022 ADLO a intrat în contact cu companii străine din țări precum Franța, Germania, Moldova și Finlanda, care activează în domeniul producție automatizări, echipamente electrice de exterior, producție cabluri, anvelope.

Activități de promovare

În anul 2022 echipa ADLO a participat la o serie de conferințe, evenimente sau întâlniri dedicate mediului de afaceri, atât în țară cât și în străinătate.

ADLO  a reabilitat imobilul situat in Oradea, str. Uzinelor nr. 4, prin construirea de spații de cazare (20) cu destinația de locuințe de serviciu pentru angajații companiilor rezidente în parcul industrial Oradea. Până în prezent s-au ocupat toate apartamentele de către companii din Parcul Industrial Eurobusiness I Oradea.

În ce privește amplasamentul pentru construirea de blocuri de locuințe de serviciu identificat în Oradea, str. Ovid Densusianu, proiectul constând in construirea a 3 blocuri a câte 65 de apartamente/bloc, s-a încheiat contractul și s-a demarat execuția primului bloc cu termen de finalizare până la sfârșitul semestrului I 2023.

Realizare Infrastructură Parc Industrial Eurobusiness IV – strada Corneliu Baba

Anul trecut a fost obținut avizul conform Ordinului viceprim-ministrului și ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1863/05.06.2019, privind acordarea titlului de parc industrial Societății Agenția de Dezvoltare Locală Oradea SA., pentru înființarea infrastructurii de afaceri Eurobusiness IV, s-a obținut avizul tehnic de racordare la rețeaua de energie electrică, s-a realizat PUZ-ul și s-a finalizat studiul de fezabilitate pentru dotarea cu utilități publice, s-a obținut avizul tehnic de racordare la energie electrică, urmând ca în anul 2022 să înceapă lucrările privind dotarea cu utilități publice cu finalizare până la sfârșitul semestrului I 2023.

În vecinătatea parcului IV s-a dat în administrarea Agenției de Dezvoltare Locală Oradea SA. pentru extinderea titlului de parc industrial o suprafață de teren de 195.976 mp., urmând să se depună documentația la MDLPA.

Extindere parcuri industriale în Oradea și județul Bihor

În ceea ce privește activitatea și gradul de ocupare a parcurilor industriale, Municipiul Oradea a obținut alte suprafețe de teren în imediata vecinătate a parcului industrial EBP I, care au fost date in administrarea Agenției de Dezvoltare Locală Oradea SA. pentru extinderea titlului de parc industrial cu suprafață totală de 84.117 mp, urmând ca în acest an să se obțină extinderea titlului de parc industrial de la suprafața de 136,32 ha, la suprafața totală de 144,73.

Agenția de Dezvoltare Locală și-a extins activitatea privind dezvoltarea parcurilor industriale și în județul Bihor. Astfel, au fost preluate parcurile industriale din județul Bihor, respectiv Săcueni și Tileagd și au fost înființate noi parcuri industriale în Tămășeu (în curs de obținere titlu), Ștei, Beiuș, Aleșd și zona Marghita.

Agenția de Dezvoltare Locală Oradea a cumpărat două părți sociale în societatea Parc Științific și Tehnologic Bihor SRL, urmând să asigure implementarea proiectului. În acest sens, în 2021 a fost lansată procedura de atribuire având ca obiect achiziția serviciului de proiectare și a execuției de lucrări pentru obiectivul „Înființare Parc Științific și Tehnologic Bihor” de pe str. Ceyrat, nr. 4, Oradea. Anul trecut s-au organizat întâlniri de lucru în vederea implementării proiectului și s-a întocmit documentația de acreditare și cererea de rambursare.

Servicii de mentenanță iluminat public în Oradea

Începând cu anul 2021, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea S.A. asigură în continuare pentru o perioadă de 5 ani serviciul de iluminat public din municipiul Oradea, constând în exploatarea și întreținerea rețelelor de iluminat public.

În luna decembrie, ADLO a contractat servicii de închiriere și montaj pentru iluminatul festiv din Oradea cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Anul trecut s-a finalizat auditul sistemului se iluminat public, au fost stabilite regulile aplicabile municipiului, respectiv structura străzilor, modelul de corpuri de iluminat, o strategie în ceea ce privește înlocuirea sistemelor vechi cu cele eficiente din punct de vedere energetic și economic. Se va pregăti sistemul actual pentru a putea fi controlat și monitorizat de la distanță.

Make IT in Oradea

Autoritatea locală prin ADLO SA, alături de reprezentanții firmelor locale din domeniul IT au elaborat un program de măsuri intitulat „Realizează-te în Oradea!”, care va crește gradul de interacțiune dintre municipalitate, liceele orădene, universitate și firmele orădene consacrate din domeniul IT, oferind o șansă reală tinerilor pasionați de a rămâne sau (re)veni în Oradea. Municipiul Oradea acordă burse pentru elevi, acoperă costurile de cazare și masă pentru studenți, acordă facilități fiscale pentru birouri de tip clasa A și sprijină cu 300 mii euro programul de suport startup-uri din domeniu. În anul 2021 s-a realizat lansarea primelor startup-uri orădene.

Asociația a inițiat un program educațional denumit „Bright Labs Incubator” care are rolul de a atrage și sprijini tineri și profesioniști ce își doresc să pornească un start-up în domeniul tehnologiei. Începând cu luna februarie a anului 2022, Asociația a desfășurat a doua ediție a programului Bright Labs Incubator.

O altă activitate importantă a Asociației este închegarea comunității locale, motivarea tinerilor spre antreprenoriat tehnologic și promovarea comunității la nivel național sau chiar internațional. Au fost organizate patru evenimente pentru comunitatea locală la care au participat peste 300 de persoane cumulat, o conferință internațională (Unchain Fintech Festival) la care au fost prezenți peste 300 de participanți din peste 10 țări.

În 2022 a fost finanțat un startup (Expert 24) cu suma de 50.000 euro, iar în prezent se află în evaluare patru noi startup-uri.

Centru de servicii. Grădiniță, sală de fitness, etc.

În fiecare parc industrial ADLO deține o parcelă destinată a fi un centru de servicii. În acest sens, în urma solicitărilor în primul parc industrial dezvoltat la Oradea, Primăria Oradea a construit o grădiniță/creșă, tot printr-un proiect finanțat din fonduri europene.

De asemenea, în vecinătatea grădiniței, ADLO a atribuit prin licitație ultima parcelă de servicii rămasă disponibilă unei companii care va edifica până în anul 2024 o Sală multifuncțională cu servicii de alimentație publică/restaurant/cafenea corespunzătoare și pentru evenimente corporate, conferințe, sală de fitness, servicii medicale (cabinet de kinetoterapie), teren de minifotbal sau alte activități în aer liber.

Protocol realizare Terminal Cargo Aeroportul Oradea

U.A.T. județul Bihor prin Consiliul Județean Bihor, U.A.T. municipiul Oradea prin Consiliul Local Oradea, Societatea Agenția de Dezvoltare Locală Oradea și Regia Autonomă Aeroportul Oradea au procedat la realizarea unui protocol în scopul realizării obiectivului de investiții Terminal Cargo. Proiectul s-a alocat prin licitație companiei CTPark Iota, care a demarat lucrările în primăvara anului trecut, ADLO asigurând acces la utilitățile din parcul industrial EBP II și suport în ceea ce privește mediatizarea proiectului. La finele anului trecut a fost recepționată prima hală din acest proiect.

Ne găsiți și pe Google News