Proiect “Stiintescu”, încheiat cu succes la Colegiul Național “Emanuil Gojdu” din Oradea
Educatie

Proiect “Stiintescu”, încheiat cu succes la Colegiul Național “Emanuil Gojdu” din Oradea

Fundația Comunitară Oradea alături de coordonatorii proiectului “E Gojdiștiința” au celebrat în sala festivă a Colegiului Emanuil Gojdu, încheierea unui proiect ce s-a derulat pe parcursul a patru luni si în cadrul căruia accentul a fost pus pe energia din viața de zi cu zi.

Este al doilea an în care colegiul găzduiește Concursul de Știință, de data aceasta în domeniul energiei. Miza acestui concurs de știință a fost de a învăța despre avantajele energiei solare și despre modul în care inginerii și arhitecții integrează panouri fotovoltaice în proiectarea clădirilor. La concurs, gojdiști din gimnaziu au  prezenta propriile lor construcții, proiectând împreună un model de oraș alimentat de soare, numele orașului fiind Solwatt.

În total au participat 32 de copii din clasele a VII-a și a VIII-a, aceștia fiind împărțiți în 13 echipe, fiecare echipă având în componență doi sau trei elevi care au avut ca mentori atât profesori cât și elevi mai mari din clasele a X-a și a XI-a.

În total aceștia au construit 13 machete simbolizând diferite clădiri dintr-un oraș, acestea fiind făcute din materiale recilabile având montate pe acoperișuri celule fotovoltaice care să le alimenteze cu energie solară sau cum a spus un copil de clasa a VII-a  “cu energie verde sau regenerabilă”.

Totodata s-a desfășurat și un concurs în care a fost desemnata cea mai ecologică și inovativă machetă, concursul fiind jurizat de inginerul Trandafir Elian. Câștigătoare a fost desemnată macheta cu numărul 13. Despre dificultățile întâmpinate de elevi în timpul proiectului coordonatoarea acestuia, profesoara de fizică Berchez Daniela a declarat că “În cadrul proiectului investigăm, descoperim și greșim. Nu ai cum să înveți dacă nu mai și greșești. Proiectul a fost unul interdisciplinar participând profesori de geografie, biologie și chimie

Proiectul a fost finanțat prin “Fondul Științescu” cu sprijinul Fundației Româno-Americane, susținut de Federația Fundațiilor Comunitare din România și implementat la nivel local de către Fundația Comunitară Oradea avand si  sprijinul mai multor companii locale.   

loading...