Prima ediție “3DUTECH – Modelează viitorul. Printează-l 3D” la final
Educatie

Prima ediție “3DUTECH – Modelează viitorul. Printează-l 3D” la final

La finele anului trecut a debutat campania „3DUTECH – Modelează viitorul. Printează-l 3D“, iar 10 școli din România (printre care se număra și Colegiul Național “Mihai Eminescu” din Oradea) au devenit atunci hub-uri de imprimare 3D, printr-un proiect susținut de  ECDL (European Computer Driving Licence) România, cu sprijinul Dedeman, alaturi de Asociația Oamenilor de Afaceri și Ministerul Educației Naționale.

Parte dintr-un proiect pentru meseriașii viitorului, „3DUTECH” (EDUTECH) își propune să creeze noua generație de specialiști în printarea 3D, printr-un proiect pentru elevii și profesorii din România. Prin intermediul campaniei “3DUTECH. Modelează viitorul. Printează-l 3D!”, 20 de profesori și 200 de elevi din mai multe licee din București, Bacău, Oradea, Timișoara, Suceava, Brașov, Râmnicu Vâlcea și Tulcea au avut astfel oportunitatea de a-și dobândi certificarea de printare 3D.

Zilele acestea primii 20 de eminescieni “meseriași” în ceea ce privește proiectarea și printarea 3D și-au obținut certificarea în acest nou domeniu de activitate. Documentele ce atestă certificarea în ceea ce privește printarea 3D – certificare recunoscută internațional prin ECDL 3D Printing – le-au fost înmânate celor 20 de tineri liceeni (ce provin din clasele a XI-a și a XII-a de la profilul matematică-informatică) de către directoarea Colegiului – profesoara Livia Muntean – într-un cadru festiv, proaspeții absolvenți ai cursului de “meseriași ai viitorului” avându-i alături și pe cei care s-au ocupat de pregătirea lor – profesorii de informatică  Teutcsh Tünde şi Nagy István, împreună cu coordonatorul programelor ECDL din renumitul Colegiu orădean – profesoara de informatică Kelemen Erzsébet.

Palfi Norbert – unul dintre proaspeții certificați în ale printării 3D ne-a declarat că “la începutul proiectului vroiam doar să experimentez cum funcționează o imprimantă 3D, dar mai apoi mi-am dat seama că acest curs îmi deschide porțile catre o adevărată meserie a viitorului; probabil într-un viitor nu prea îndepărtat modelarea 3D va deveni la fel de răspândită ca şi meserie precum web design-ul; și cred că – sincer  – mi-ar plăcea să o practic”. „Acest curs teoretic și practic m-a ajutat să înțeleg principiile modelării și printării în trei dimensiuni, îmbogățindu-mi substanțial bagajul de cunoștimnțe privind acest domeniu nou de activitate” spunea un alt elev cursant – Adrian Măduța. Iar Sebastian Neagu ne evidenția faptul că „acest curs de modelare m-a ajutat să îmi dezvolt o gândire logică și analitică, să învăț bazele modelării și imprimării 3D”.

Trebuie spus că cei 20 de elevi eminescieni selectați au fost instruiţi în modelare şi imprimare 3D şi apoi certificaţi ECDL 3D Printing în mod gratuit pe parcursul semestrului al doilea din  anul şcolar 2017-2018, în afara programului normal – în timpul liber al elevilor. Și cum cine va şti modelare 3D va deveni astfel mai uşor angajabil, iar boom-ul imprimantelor 3D din următorii ani va crea o nouă meserie – aceea de tehnician imprimare 3D – din toamnă un alt grup de 20 de elevi eminescieni pasionați de informatică și dornici de a deveni specialiști în printarea 3D vor avea ocazia să obțină certificarea în acest domeniu de activitate. Și asta cu atât mai mult cu cât orice inovaţie tehnologică lansează un nou val de companii pe piaţă (deci vor exista oportunităţi şi la nivel antreprenorial), iar dezvoltarea aptitudinilor IT va juca un rol important în revigorarea economiei românești într-un viitor (de sperat) nu prea îndepărtat…

Prof. Daniel Topala

Ne găsiți și pe Google News