Proiect pilot, unic in Romania, privind scaderea cantitatii de deseuri depozitate in Oradea (VIDEO)
Stiri Oradea

Proiect pilot, unic in Romania, privind scaderea cantitatii de deseuri depozitate in Oradea (VIDEO)

Viceprimarul Florin Birta a susținut azi, 26 martie 2018, o conferință de presă în care a vorbit despre proiectul pilot pe care Primăria Oradea dorește să îl implementeze de la 1 iunie 2018, împreună cu RER Vest și Eco Bihor, proiect care este menit să scadă cantitățile de deșeuri depozitate la halda Eco Bihor.

La conferința de presă a participat și directorul general al RER Vest, dl. Pálhegyi Zoltán, dar și directorul general Eco Bihor, dl. Pásztai Zoltán Attila.

Conform O.U nr. 196/2005 privind fondul de mediu s-au stabilit niște ținte în ceea ce privește reducerea de depozitare a cantităților de deșeuri din municipiul Oradea, ținte care trebuie atinse anual, în caz contrar consecințeșle financiare fiind suportate de bugetul local și implict de cetățenii municipiului.

În anul 2017, cerința consta în reducerea depozitării deșeurilor cu 25%. Consecințele financiare pentru neîndeplinirea acestui obiectiv au constat în plata a 300.000 lei de către bugetul local.

interlink.ro

Pentru acest an, s-a impus o reducere cu 35% a depozitării deșeurilor, iar neîndeplinirea acestei cerințe ar costa bugetul municipiului 500.000 lei.

Începând cu anul 2019, trebuie să reducem deșeurile cu 45%. Acest procent este reprezentat de diferența dintre cantitatea de deșeuri care întră pe poarta Eco Bihor și cantitatea reciclabilă, această cantitate reciclabilă fiind procentul pe care reușim să îl deviem de la depozitare. În acest moment, în Oradea se colectează pe două fracții: umedă și uscată, însă prin programul pilot pe care îl vom demara de la 1 iunie, dorim includerea încă a unei fracții, fracția biodegradabilă.  Acest deșeu biodegradabil nu numai că este foarte mult, dar este și foarte greu ca și tonaj. Astfel, un astfel de deșeu nu ar mai fi depozitat, ci ar fi tranformat într-un compost considerat o soluție de reciclare și apoi valorificat. În acest fel, cu siguranță vom reduce ținta de depozitare impusă de normativele în vigoare”, a explicat viceprimarul Florin Birta rațiunea implementării acestui proiect pilot.

Durata de desfășurare a acestui program pilot va fi de 6 luni de zile, perioadă în care toate deșeurile care vor fi colectate de la asociațiile implicate în proiect vor fi cântărite. La final va fi premiată cea mai bună asociație de proprietari, respectiv aceea care va reuși să colecteze cea mai mare cantitate de fracție biodegradabilă.

Practic, pentru depozitarea acestei fracții biodegradabile va mai fi introdus în incinta metalică un cotainer maro pentru: resturi alimentare crude/fierte/prăjite, carne, pește, oase, ouă, legume și fructe, pâine, biscuiți, zalț de cafea și pliculețe de ceai, prosoape și șervețele de hârtie folosită.

Programul pilot va cuprinde 126 de asociații de proprietari, adica cca 12.000 de persoane și va avea un traseu stabilit de RER. Fiecare apartament din cele 126 de asociații va primi un recipient, în care va colecta separat fracția biodegradabilă.

RER Vest va suporta cheltuielile legate de achiziționarea pubelelor de 240 l și a containerelor de 1,1 mc, cheltuiala RER VEST ajungând undeva la 65.000 lei. Primăria Oradea va participa cu suma de 142.000 lei, urmând să achiziționeze recipienții pentru apartamente și pungile de hârtie destinate acelor recipienți.

E important de știut că acești bani vor fi cheltuiți tot de către Rer Vest, din acea cotă de dezvoltare instituită în baza HCL nr 568 /2017 privind instituirea cotei de dezvoltare pentru realizarea de investitii în sistemul de salubritate în vederea reducerii cantităţii de deşeuri menajere generate de persoanele fizice şi depozitate definitiv la depozitul ecologic”, a completat viceprimarul Flori Birta.

Urmează ca în perioada următoare, după sărbători, să aibă loc întâlniri cu toate asociațiile de proprietari implicate în acest proiect pilot.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News

0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0