O persoană a decedat din cauza gripei, de la începutul sezonului rece până pe 30 decembrie 2018 fiind confirmate 67 cazuri de gripă, informează Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.
Persoana decedată este un bărbat în vârstă de 53 de ani din judeţul Galaţi, care avea condiţii medicale preexistente şi nu era vaccinat anti-gripal.
Potrivit sursei citate, din cele 67 cazuri de gripă, 11 sunt de gripă cu virus AH1, 19 de gripă cu virus AH3, 36 de gripă cu virus A nesubtipat şi un caz de gripă cu virus B.
Până la data de 30 decembrie 2018 au fost vaccinate antigripal 1.187.159 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.
Bărbatul din Galaţi decedat din cauza virusului gripal de tip A, subtip H3, era internat la Institutul Oncologic din Iaşi, suferind de leucemie în fază terminală, au anunţat, sâmbătă, autorităţile sanitare gălăţene.
Gripa este o boala acuta, infectioasa, foarte contagioasa, produsa de virusul gripal (exista mai multe tipuri de virusuri notate cu A si B).
Se manifesta prin simptome respiratorii si fenomene toxice generale, putand evolua uneori spre forme grave. Gripa nu trebuie confundata cu virozele respiratorii, care sunt afectiuni produse de alte virusuri si au o evolutie mai usoara.
Gripa debuteaza cu nas infundat sau secretii apoase, dureri de gat, dureri de cap si cresterea usoara a temperaturii (37.2 -37.5)
Sezonul rece favorizeaza imbolnavirile si epidemiile de gripa (iarna, inceputul primaverii), dar boala poate sa apara si in alte anotimpuri.
De-a lungul evolutiei, specia umana s-a confruntat cu focare de epidemii gripale care, atunci cand cuprind intreg mapamondul, se numesc pandemii.
In pandemia de gripa din 1918 au murit 50 de milioane de oameni. Ulterior au mai fost pandemii in anul 1957 si 1968.
Transmiterea gripei
Gripa se transmite pe cale aeriana, de la omul bolnav la omul sanatos:
- Direct prin tuse sau stranut;
- Indirect, prin obiecte proaspat contaminate (batista, prosop, vesela, etc.)
Contagiozitatea gripei este mare, dar de scurta durata (2-4 zile dela debutul bolii).
Simptomele gripei sunt:
- Febra 39-40 grade Celsius;
- Frisoane;
- Cefalee (dureri de cap);
- Dureri musculare;
- Astenie fizica ( slabiciune);
- Congestionarea faringelui (rosu in gat);
- Raguseala pana la afonie (pierderea vocii);
- Tuse frecventa, uscata, obositoare;
- Inapetenta (lipsa poftei de mancare);
- Greturi si varsaturi.
Tratamentul gripei
Formele de gripa comune se trateaza la domiciliu, cu repaus la pat si antitermice (paracetamol).
Nu se va administra acid acetil salicilic (ASPIRINA), aceasta putand favoriza aparitia unei complicatii severe – sindromul Reye.
Gripa severa si cea complicata se trateaza in spital. Antibioticele se recomanda numai in caz de suprainfectii bacteriene.
Ne găsiți și pe Google News