Primul caz de infecție cu noul coronavirus “COVID- 19” a fost înregistrat în România, la o persoana din judetul Gorj
Sanatate

Primul caz de infecție cu noul coronavirus “COVID- 19” a fost înregistrat în România, la o persoana din judetul Gorj

Autoritatile au confirmat, in aceasta seara, intr-o conferinta de presa sustinuta la MAI, de ministrul Sanatatii, Victor Costache si seful DSU, Raed Arafat, ca o persoana a fost confirmata  cu infectie cu virusul Covid-19, cunoscut ca si coronavirus sau virusul nou. 

Este vorba despre un purtător in perioada de incubație. Persoana nu prezintă simptome de boală ( este asimptomatic) va fi adus la Institutul National pentru Boli Infecțioase Matei Balș pentru instituirea tratamentului necesar. Transportul se va face prin mijloace speciale, de siguranță.

Nu este un motiv de panică. Autoritățile au măsuri pregătite pentru aceste situații.

Vom reveni cu amanunte…

Recomandarile standard ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru a reduce expunerea si transmiterea bolilor respiratorii includ igiena mainilor si a cailor respiratorii si practicile alimentare sigure:

1.Spalati-va des pe maini cu apa si sapun timp de 20 de secunde. In cazul in care nu aveti la indemana apa sau sapun, folositi o solutie pe baza de alcool. Este recomandat sa va spalati pe maini:

 • Dupa ce ati tusit sau stranut
 • Cand ingrijiti o persoana bolnava
 • Inainte, in timpul si dupa prepararea alimentelor
 • Inainte de masa
 • Inainte si dupa folosirea toaletei
 • Dupa ce ati atins sau mangaiat un animal
 • Dupa ce ati dus gunoiul

2. Acoperiti-va gura si nasul cu un servetel de unica folosinta cand tusiti si stranutati.  Aruncati servetel dupa fiecare utilizare si spalati-va pe maini. In cazul in care nu aveti la indemana un servetel, tusiti sau stranutati in pliul cotului.

3. Evitati pe cat posibil contactul strans cu persoanele care au febra si tusesc. Mergeti la medic daca aveti febra, tusiti si aveti dificultati de respiratie.

Cum, cel mai probabil, sursa principala a infectiei este de origine animala sunt recomandate si urmatoarele masuri de preventie:

 • Gatiti bine carnea si ouale, inainte de a le consuma. Trebuie evitat consumul de produse crude de origine animala. Carnea cruda, laptele sau organele de origine animala trebuie manipulate cu grija, pentru a evita contaminarea incrucisata cu alimentele negatite, conform bunelor practici de siguranta a alimentelor.
 • Daca vizitati pietele din zonele in care exista cazuri confirmate de coronavirus, evitati contactul direct neprotejat cu animalele vii
 • Spalati-va bine pe maini cu apa si sapun dupa ce ati atins un animal sau produse care provin de la animale. Nu duceti mana la ochi, nas sau gura dupa ce ati intrat in contact cu un animal
Recomandari de calatorie ale expertilor CNSCBT

Reprezentantii Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din Romania au emis o serie de recomandari romanilor care intentioneaza sa calatoareasca intr-una din cele 4 provincii din China in care sunt confirmate cazuri de infectii cu noul coronavirus:

 • Evitati sa vizitati “pietelor umede” sau locurile unde sunt manipulate animale vii sau moarte
 • Evitati contactul cu persoane bolnave, in special persoane care prezinta simptome respiratorii
 • Respectati o buna igiena a mainilor si a alimentelor
 • Daca v-ati intors recent din China si aveti urmatoarele simptome: febra, tuse si dificultate la respiratie, folositi masca de protectie si sunati la 112, pentru a putea fi preluati cat mai repede de un spital de boli infectioase. Mentionati medicului infectionist istoricul de calatorie.

De asemenea, ca urmare a activitatii gripale epidemice intense din China, se recomanda persoanelor care doresc sa calatoreasca in China sa se vaccineze impotriva gripei cu minimum 2 saptamani inainte de plecar. In acest fel, vor putea preveni o boala respiratorie severa.