Primaria vrea sa restaureze complet Casa Darvas
Stiri Oradea

Primaria vrea sa restaureze complet Casa Darvas

chilipirul-zilei.ro/

Municipiul Oradea va depune spre finanțare proiectul „Restaurarea Casei Darvas – La Roche în vederea valorificării patrimoniului cultural Secession” prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Municipalitatea orădeană a identificat proiectele cu impact favorabil asupra dezvoltării economice a comunității, dorind să fructifice posibilităţile de finanţare oferite de Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Astfel, a fost identificat proiectul cu denumirea „Restaurarea Casei Darvas – La Roche în vederea valorificării patrimoniului cultural Secession”, care vine în întâmpinarea unor nevoi identificate la nivelul Municipiul Oradea legate în principal de nevoia de conservare și restaurare a patrimoniului cultural și istoric în contextul promovării valorificării turistice și a nevoilor de servicii publice conexe necesare vieţii moderne. 

decathlon.ro

Proiectul va fi depus până la sfârşitul acestei luni la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

Casa Darvas – La Roche face parte din Ansamblul Urban – Centru Istoric Oradea, fiind clasificată ca „MONUMENT ISTORIC” datând din anii 1909-1910 și se regăsește în Lista Monumentelor Istorice 2015 – Judeţul Bihor – la poziţia 258 cod LMI-BH-II-m-B-01090, fiind o adevărată bijuterie arhitectonică în stil Secession. Accesul la obiectivul de patrimoniu se poate face de pe strada Iosif Vulcan nr. 11, ceea ce oferă accesibilitate directă prin căi de comunicații locale fiind la o distanță de aproximativ 1 km de drumul național DN 19 și drumul european E79.

Acest obiectiv de patrimoniu este unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură din Oradea fiind o creație reprezentativă a fraților László şi József Vágó, constituind o capodoperă constructivă a orașului prin modernitatea ei excepțională conferită de valențele avangardiste ale compoziției spațiale, ale purismului volumetriei și ale rafinamentului decorației.