Primaria Oradea va mai construi o statie termica geotermala pentru incalzirea cu apa geotermala a locuitorilor din cartierul Iosia
Stiri Oradea

Primaria Oradea va mai construi o statie termica geotermala pentru incalzirea cu apa geotermala a locuitorilor din cartierul Iosia

Consiliul Local a aprobat ieri, 30 septembrie, semnarea contractelor de colaborare între Municipiul Oradea, S.C Transgex S.A și Foradex Vest S.A pentru proiectul de valorificarea a energiei geotermale în zona Ioșia Sud, precum și indicatorii aferenți proiectului.

Astfel, Municipiul Oradea va depune o cerere de finanțare nerambursabilă în cadrul „Programului pentru energie în România”, având finanțare nerambursabilă prin intermediul Mecanismului Financiar al SEE și Norvegia 2014-2021 pentru  proiectul „Valorificarea energiei geotermale în asociere cu agent termic primar, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în zona Ioșia – Sud”.

Citeste si: Tot mai multe zone din Oradea se vor incalzi cu energie geotermala.

Scopul proiectului constă în folosirea resurselor locale de energie regenerabilă geotermală pentru prepararea agentului termic încălzire centralizat SACET Oradea provenită de la două foraje de adâncime: foraj 4005 exploatat de Transgex S.A și foraj 1720 exploatat de Foradex Vest S.A.

În urma analizelor făcute au fost identificate două foraje de apă geotermală. Un foraj folosit doar la o capacitate de 50%, pe care îl are în exploatare firma Transgex, situat în apropiere de complexul Oradea Shopping City. De la acesta se aprovizionează cu încălzire blocurile ANL. În plus, în zona Sântandrei mai exista un foraj, pentru care are licență de exploatare firma Foradex Vest și care nu este folosit deloc în acest moment. Estimăm că prin investițiile pe care le vom implementa, până la finalul anul 2023 aportul de apă geotermală va crește de la 5 la 14%”, a explicat primarul Florin Birta.

Proiectul prevede construirea unei stații termice geotermale în zona Imprimeriei de Vest, unde există un punct termic dezafectat, trasarea rețelelor geotermale de la cele două foraje, și racordarea acestora la stația termică. În final, de la stația termică geotermală vor fi alimentate cu energie termică mai multe puncte termice din zona Ioşia.

Citeste si: Indicatori actualizaţi pentru proiectul pe energie geotermală din Nufărul

Valoarea proiectului este de cca 20 milioane lei, respectiv cca 4 milioane euro (inclusiv TVA). Finanțarea proiectului va fi de 50%, diferența urmând să fie alocată de la bugetul local.

Durata estimată a lucrărilor este de 18 luni, din care 3 luni proiectare și 15 luni execuție.   

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News