Indicatori actualizaţi pentru proiectul pe energie geotermală din Nufărul
Stiri Oradea

Indicatori actualizaţi pentru proiectul pe energie geotermală din Nufărul

Dintre proiectele aflate pe ordinea de zi, cel intitulat „Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în cartierul Nufărul I – Oradea” este un proiect mai vechi al municipalității, care a fost scos la licitație inițial de 2 ori, dar nu s-a prezentat nici un ofertant pentru proiectarea și execuția lucrărilor. La finalul anului trecut a fost semnat contractul de finanțare pentru acest proiect în valoare de 86.764.146,71 lei cu TVA.

Conform normativelor în vigoare, după semnarea contractului de finanțare, având în vedere faptul că studiul de fezabilitate a fost realizat înainte de 2018, Primăria Oradea avea dreptul să reactualizeze indicatorii tehnico-economici la faza studiului de fezabilitate.

Cum acest studiu de fezabilitate a fost realizat în 2017, precum și faptul că am constatat că la cele două licitații nu s-a prezentat nimeni, am actualizat acei indicatori, iar dacă inițial contractul total era de 86,7 milioane lei, în urma actualizării suma pe care o aprobăm astăzi este de 99,4 milioane lei. Această sumă se împarte în 60 de milioane lei (adică 85%) care vin din fonduri europene, 9,3 milioane lei vin de la bugetul de stat, iar 29,2 milioane lei vin de la contribuția proprie a municipiului Oradea. În urma  reactualizării proiectului au crescut procentual cotele fiecărei finanțări, atât de la Uniunea Europeană cât și cota proprie a municipiului Oradea.

Sper că în cel mai scurt timp, după aprobarea indicatorilor tehnico-economici acest studiu de fezabilitate să fie scos la licitație pentru proiectare și execuție și undeva în toamna acestui an să ne și apucăm de acest proiect”, a menționat primarul Florin Birta.

Scopul proiectului este creșterea utilizării resurselor locale de energie regenerabilă geotermală pentru prepararea agentului termic de încălzire și apă caldă de consum precum şi realizarea de noi capacităţi de producţie a energiei termice în sistemul de termoficare centralizat SACET Oradea cu energie geotermală  provenită de la forajele de adâncime din cartierul Nufărul. Beneficiarii direcți ai investiției sunt cei aproximativ 13.625 locuitori ai cartierului Nufărul 1, respectiv 6217 apartamente, instituții publice și agenți economici care au spații comerciale la parterul blocurilor din cartier. Primarul a menționat că proiectul este împărțit în 4 obiecte, astfel: obiectul 1 reprezintă realizarea unei rețele de transport pentru agent termic și apa geotermală, obiectul 2 se referă la  construirea unei Stații Termice Geotermale, obiectul 3 presupune realizarea unui  foraj nou de producție în zona străzii Meiului (în spatele Bisericii Ortodoxe), iar în cadrul obiectivului 4 se vor realiza 277 de minipuncte termice la consumatori.

Durata estimată a lucrărilor este de 24 de luni, din care 4 luni reprezintă proiectarea. Conform spuselor primarului, în cazul în care se reușeşte finalizarea procedurii de licitație undeva la finalul anului 2023, acest proiect ar trebui să fie implementat.

De asemenea, primarul a anunțat că acest proiect este strâns legat de reabilitarea curților de blocuri din zona Nufărul 1, deoarece știind de implementarea acestui proiect administrația locală nu a mai avut lucrări de modernizare în această zonă în ceea ce privește curțile dintre blocuri. Așadar pe parcurs etapizat în funcție de lucrările care se vor desfășura în cadrul proiectului geotermal curțile blocurilor vor fi reabilitate și readuse la standardele la care trebuie să fie în acești ani.