Primaria Oradea va construi o bretea si un drum colector intre Calea Aradului si Calea Santandreiului
Stiri Oradea

Primaria Oradea va construi o bretea si un drum colector intre Calea Aradului si Calea Santandreiului

Primarul Ilie Bolojan a prezentat în cadrul conferinței de presă de azi soluțiile pentru descongestionarea traficului în zona DN79 Oradea – Arad, intersecția cu drumul de centură, respectiv Calea Aradului – Calea Sântandrei.

De menționat, că la sfârșitul acestei săptămâni s-a asfaltat str. Balog Istvan de la blocurile ANL până la Arabesque, urmând să existe o singură ieșire din cartier către localitatea Sântandrei.

În ceea ce privește str. Coriolan Pop, aceasta este deja trimisă în procedura de licitație, studiul de fezabilitate fiind aprobat în Consiliul Local.

În ședința Consiliului Local de joi, 31 octombrie se vor supune aprobării și indicatorii tehnico-conomici penru asfaltarea străzilor General Eremia Grigorescu, Nicolae Firu și Radu Enescu din Cartierul Veteranilor.

Astfel, din primăvara anului viitor, vom putea spune despre Cartierul Veteranilor că va fi cu toate utilitățile la nivel urban. Momentan este în fază de proiect un pod nou peste Peța, în aval de Calea Aradului. Cei care vor dori să intre în Sântandrei vor trece peste acest pod, fapt care va fluidiza foarte mult circulația în zonă. În continuare, urmează să fie supusă aprobării în Consiliul Local crearea legăturii între Cratierul Veteranilor și str. H. Ibsen”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Practic, se va crea o nouă stradă în prelungirea str. Nicolae Firu, stradă care se va lega de str. H.Ibsen prin str. Trotușului prin construirea noului pod carosabil peste Peța.

Odată cu realizarea pasajului suprateran peste drumul național DN79, girația aflată la intersecția drumului de centură al municipiului Oradea cu drumul național DN79 a fost degrevată de traficul greu pe relația centurii. Cu toate acestea, avându-se în vedere dezvoltarea zonei adiacente Căii Sântandrei, atât în ceea ce privește prestările de servicii, producție, cât și sedii de societăți comerciale, construcții de locuințe, se constată la orele de vârf, precum și în cea mai mare parte a zilei un blocaj în girația amintită.

Pentru a  descongestiona traficul în zona DN79 Oradea – Arad, intersecția cu drumul de centură, respectiv Calea Aradului – Calea Sântandrei, Primăria Oradea inițiază o serie de lucrări.

Bretea de legătură între Calea Aradului și Calea Sântandreiului

O primă lucrare se referă la realizarea unei bretele de legătură între Calea Aradului și Calea Sântandrei în zona ANL-urilor. În acest sens, în data de 2 iulie a fost semnat contractul de lucrări între municipiul Oradea și SC Drumuri Bihor SA, în calitate de lider de asociere, și Aquacons SRL, în calitate de asociat, prin care Aquacons SRL va presta serviciile de proiectare, iar  lucrările la breteaua de legătură între Calea Aradului și Calea Sântandrei va fi realizată de către SC Drumuri Bihor SA.  

Ordinul de începere a lucrărilor se va da până la sfârșitul acestei săptămâni, iar dacă totul decurge fără probleme în decembrie se vor finaliza lucrările”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Lucrările vor consta în următoarele: amenajare carosabil, amenajare trotuar, montarea de panouri foto-absorbante, realizarea iluminatului public.

Drum colector între Calea Sântandreiului și Calea Aradului

O a doua lucrare are în vedere realizarea unei bretele între Calea Sântandreiului și Calea Aradului.

Astfel, în cadrul contractului ”Elaborare proiect pentru autorizarea executării lucrărilor (PAC/DTAC) proiect tehnic de execuția lucrărilor  (PT), asistență tehnică din partea proiectantului pe perioada lucrărilor și execuție lucrări pentru obiectivele de investiții: Drum colector Calea Sântandrei – Calea Aradului” se va realiza un drum colector între drumul de centură al municipiului Oradea, respectiv strada Calea Sântandrei și drumul național DN79 Arad, Calea Aradului, care va dirija circulația spre complexele comerciale existente.

Lungimea drumului este de 360 m și va începe din Calea Sântandrei printr-un drum colector diagonal în zona viitorului magazin Hornbach, racordare cu acces la magazin și Calea Aradului prin girație, tronson de-a lungul Căii Aradului până la zona asfaltată.

Lucrările vor consta în următoarele: amenajare carosabil cu două benzi de circulație, amenajare girație, amenajare alee cu o bandă din Calea Aradului în girație, amenajare trotuare, rezolvarea scurgerii apelor pluviale și iluminatul public.

Ne dorim ca la primăvară să fie operațională și această bretea, care va face ca circulația la intrarea în Oradea dinspre Arad să fie mult fluidizată. Totodată, la primăvară, toată Calea Aradului va fi frezată și se va turna un nou covor asfaltic. Până atunci îmi cer scuze pentru deranjul din trafic locuitorilor din Calea Aradului, celor din Sântandrei, dar și tuturor care se află în tranzit, dar cu toții trebuie să înțelegem că pentru urbanizarea zonei trebuie să facem aceste lucrări”, a încheiat primarul.

 

Ne găsiți și pe Google News