Primaria Oradea va asigura, odata cu inceperea scolii, măşti gratuite şi dezinfectanţi pentru toţi elevii dat si tablete şi echipamente pentru şcoala online
Stiri Oradea

Primaria Oradea va asigura, odata cu inceperea scolii, măşti gratuite şi dezinfectanţi pentru toţi elevii dat si tablete şi echipamente pentru şcoala online

Primarul Ilie Bolojan, prefectul Dumitru Țiplea, inspectorul școlar general Virgil Blage și directorul Direcției de Sănătate Publică dr. Daniela Rahotă au susținut azi, 31 august, o conferință de presă cu privire la măsurile luate pentru deschiderea anului școlar în Oradea și județul Bihor în actualele condiții ale pandemiei de coronavirus.

De câteva săptămâni căutăm cele mai bune soluții pentru deschiderea noului an școlar în condiții de siguranță pentru cei 90.000 de elevi care urmează să revină la școală în județul Bihor.  Astfel, am ajuns la concluzia că, în județul nostru, ar trebui să revenim la clasă cu toți copiii, asigurându-se respectarea tuturor normelor sanitare. În acest sens, am emis un ordin privind constituirea unei comisii formate din reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, DSP și ISU Crișana, comisie care să verifice și să acorde consultanța necesară privind circuitele și măsurile sanitare care se impun pentru fiecare unitate de învățământ”, a precizat Dumitru Țiplea, prefectul județului Bihor.

Inspectorul școlar general Virgil Blage a prezentat drept o certitudine începerea școlii la data de 14 septembrie, cu prezența fizică la cursuri, cu mențiunea că părinții care nu doresc participarea fizică a copilului la cursuri vor putea opta pentru școala online.

Astfel, încă din 12 august, Inspectoratul Școlar Județean avea informații că peste 75% din unitățile școlare din întreg județul Bihor sunt pregătite să înceapă fizic reluarea cursurilor. Dl Virgil Blage a specificat însă că acest procent variază în funcţie de mediul urban sau rural, în județ acest procent fiind mai ridicat, de 82%.

La nivelul municipiului Oradea, lucrurile  sunt puțin mai complicate dat fiind numărul mare de elevi din școli, dar și aici, cu sprijinul autorităților locale, vom face față. Vă informăm că păstrăm un dialog permanent cu părinții și totodată avem în vedere asigurarea celor mai bune condiții, astfel încât sănătatea profesorilor și a elevilor să nu fie pusă în pericol”, a precizat inspectorul școlar general.

Măşti gratuite şi dezinfectanţi pentru toţi elevii

În continuare, primarul Ilie Bolojan a prezentat măsurile luate de Primăria Oradea pentru deschiderea în condiții cât mai bune a unităților de învățământ.

În acest sens, pe ordinea de zi a Consiliului Local de astăzi s-a aflat un proiect de hotărâre privind o rectificare de buget, cu mențiunea că unul dintre punctele acestui proiect prevedea alocarea sumei de 330.000 euro pentru achiziția de măști, dezinfectanți și alte echipamente necesare deschiderii anului școlar în municipiul Oradea, în condiții de siguranță.

Aceste sume vor fi repartizate defalcat direct către conducerea școlilor, care se vor ocupa apoi de achiziția materialelor necesare.

În urma discuțiilor purtate cu toți factorii implicați în deschiderea unităților de învățământ, am decis alocarea a 0,5 milioane lei pentru achiziția de măști. În acest sens, am avut două opțiuni: măști chirurgicale sau măști textile. Având în vedere faptul că măștile chirurgicale au un format standard, care nu ține cont de vârsta copiilor, vom recomanda școlilor achiziția de 5 măști reutilizabile/măști textile pentru fiecare copil înscris, astfel încât să asigurăm până la începerea anului școlar măști textile pentru toți copiii. De asemenea, avem o rezervă la nivelul Inspectoratului Școlar Județean, respectiv un stoc de 100.000 de măști chirurgicale pentru a acoperit tot necesarul de care va fi nevoie la începutu anului școlar. Totodată, o sumă de peste 1 milion de lei este destinată achiziției de materiale dezinfectante necesare atât pentru dezinfecția mâinilor, cât și a spațiilor din școli”, a precizat primarul Ilie Bolojan.

După cum se știe, Guvernul a emis o ordonanță care permite ca anumite cheltuieli care trebuiesc făcute de autoritățile locale la acest început de an școlar, să fie decontate din fonduri UE, pe baza unor cereri de finanțare.

Tablete şi echipamente pentru şcoala online

După ce se va cunoaște numărul copiilor care nu vor putea participa fizic la școală și dacă se va lua o decizie la nivelul Inspectoratului Șccolar Județean în ceea ce privește necesarul de tablete și echipamente necesare școlii online, Primăria Oradea se va ocupa de achiziția acestora. De altfel, la finalul primăverii, tot Primăria Oradea a achiziționat tabletele necesare școlii online pentru cazurile sociale.

De asemenea, vor mai fi puse la dispoziția școlilor din Oradea un număr de 100 de termometre necesare pentru realizarea triajului înaintea intrării la clasă. La recomandarea Direcției de Sănătate Publică, se vor achiziționa și 5 nebulizatoare, pentru ca în cazul apariției unor infectări să se poată interveni cu celeritate.

În finalul conferinței de presă, primarul Ilie Bolojan a completat: „Am luat decizia ca în Oradea să nu montăm policarbonat sau plexiglas pe bănci, în condițiile în care stau doi elevi într-o bancă, pentru că ar fi fost o măsură ineficientă, în condițiile în care impunem toate celelalte măsuri de siguranță amintite mai sus. A mai monta și astfel de dispozitive, în afara faptului că ele pot reprezenta un real pericol pentru copii prin posibila accidentare, ar fi fost și o cheltuială inutilă și o deteriorare inutilă a băncilor”.

Tot în cadrul conferinței de presă de azi, reprezentanții Prefecturii Bihor și ai DSP au anunțat deschiderea în interior, începând de mâine, 1 septembrie 2020, a restaurantelor și a cafenelelor, în acele județe care au în ultimele două săptămâni o rată a infecțiilor pozitiv active sub 1,5% la 1000 de locuitori, rată calculată pe fiecare unitate administrativă în parte. Și în Oradea, restaurantele și cafenelele se vor deschide în interior începând de mâine.

Ne găsiți și pe Google News