Primaria Oradea are in vedere modernizarea a 50 de strazi in 2023. Vezi care sunt acestea
Stiri Oradea

Primaria Oradea are in vedere modernizarea a 50 de strazi in 2023. Vezi care sunt acestea

Directorul executiv al Direcției Tehnice din Primăria Oradea, Sebastian Marchiș, împreună cu directorii adjuncți Aurelia Țenț și Adina Popa, au susținut azi, 2 februarie, o conferință de presă în care au prezentat bilanțul de activitate a Direcției Tehnice pe anul 2022, dar și propunerile de investiții prevăzute pentru acest an.

La conferința de presă a participat și viceprimarul Marcel Dragoș, coordonatorul acestei direcții, care a vorbit despre provocările anului trecut.

Anul trecut, după provocările pandemice, a venit cu provocările datorate creșterilor de prețuri la materialele de construcție. Am avut lungi discuții cu constructorii. Unii au dorit să oprească temporar lucrările pentru că majorările de prețuri îi duceau în incapacitatea de a continua aceste lucrări și de a-și plăti angajații. Cu toate acestea, nu am avut șantiere care să fie suspendate sau să se oprească. Astfel, la finalul anului trecut situația s-a normalizat și lucrările au continuat destul de bine. A fost un an mai bun decât 2021 și decât anii precedenți. Direcția Tehnică are o activitate destul de vastă, este o direcție dinamică. Avem în lucru multe proiecte în anumite stadii care, în funcție de oportunitățile ce apar să poată fi depuse spre finanțare pe diferite surse. Le mulțumesc colegilor din Direcție pentru munca pe care o depun zi de zi”, a punctat viceprimarul Marcel Dragoș.

Directorul Direcției Tehnice, Sebastian Marchiș, a prezentat situația lucrărilor de întreținere, reparații, amenajări străzi, poduri și trafic rutier din municipiu, precum și celelalte activități ale direcției.

28 de obiective recepționate în 2022

Potrivit acestui, activitatea de bază a Direcției Tehnice constă în lucrările de întreținere, reparații, amenajări străzi, poduri și trafic rutier din municipiu precum și lucrările de investiții aferente acestui patrimoniu.

La finalul anului 2022, în municipiul Oradea, dintr-un număr de 935 străzi în lungime totală de circa 471,548 km, 684 străzi în lungime de circa 363,568 km sunt modernizate integral sau pe tronsoane de stradă, iar 251 străzi în lungime de circa 107,980 km sunt nemodernizate sau nu sunt modernizate pe întreaga lungime a străzii. Au fost cheltuiți pentru lucrările de întrețineri, reparații străzi, poduri și trafic rutier 32.500.000 lei. 

Pentru acest an ne dorim să recepționăm cel puțin 50 de străzi, trend pe care să-l menținem și în anii ce urmează”, a precizat Sebastian Marchiș, directorul Direcției Tehnice.

Printre altele, în anul 2022, în cadrul lucrărilor de întreținere și reparații străzi modernizate au fost realizate lucrări pe arterele importante ale municipiului: strada Pionerilor; strada Trotușului; strada Cardinal Alexandru Todea; strada Ion Alexi; strada Cucului; strada Dealului; strada Drumul Hotarului; strada Moviliței; strada Cântărețului; strada Ciucașului; strada Ion Pop Reteganul; strada Viilor; strada Dimitrie Anghel; strada Francisc Hubik; strada George Bacaloglu.

De asemenea, s-a finalizat un pod peste Pârâul Peța, s-au amenajat alei, parcări, trotuare, piste de alergare și piste de pump-track și au fost amenajate 904 locuri de parcare.

S-au executat lucrări de întreținere și reparații pe 155 străzi nemodernizate și au fost recepționate 28 obiective. Totodată, au început lucrările la cele 5 pasaje subterane din Piața Gojdu, fiind cel mai mare proiect coordonat de către Direcția Tehnică.

Planuri pentru 2023

Pentru 2023, Direcția Tehnică are în plan reabilitarea pasarelei hobanate peste râul Crișul Repede, construire de drumuri colectoare și pasaj pentru Centrul de Transport Intermodal, modernizarea străzilor Veteranilor, Roman Mottl, Radu Demetriu, Ion Ciordaș, Făgărașului, Vasile Coman, Valea Frumoasă, Gurghiului, Gheorghe Ionescu Sisești, Nordului, Agronomului, Aurel Pavel Bănuț, Brumei, Bunyitai Vince, George Andrei Petre, Aurel Covaci, Caporal Constantin Mușat, Mircea Zaciu, Mihail G. Samarineanu, Dumitru Chirilă, Fabian Imre, Stelian Vasilescu, Corneliu Zdrehuș, Lupșa Ștefan, Vasile Stroescu, Alexandru Pele, Iosif Pervain, iluminat arhitectural al clădirii situate pe strada Iosif Vulcan nr. 2 colț cu str. Republicii, iluminat arhitectural al clădirii Casa Venețiană (Palatul Rimanoczy), modernizare parc Petőfi, amenajare parc public str. Rectorului – Matei Corvin, reabilitare și modernizare str. Meșteșugarilor între sens giratoriu str. Lăpușului și intersecție cu str. Oneștilor.

În cursul anului 2022, au fost executate lucrări de întreținere, reparație și execuție mobilier urban, a căror valoare a fost de 903.418,70 lei. Municipalitatea s-a confruntat cu un val de acte de vandalism asupra mobilierului urban, echipamentelor de joacă, facilităților de agrement și sport (54 de obiecte vandalizate), valoarea prejudiciului ridicându-se la 15.344 lei.

A fost elaborat caietul de sarcini și a fost finalizată procedura privind achiziția a  6 toalete cu auto-spălare, valoarea totală de achiziție fiind de 1.462.807,50 lei, care vor fi instalate în prima jumătate a anului 2023.

Relocare de arbori, demers în premieră

Anul trecut, au fost plantați 800 de arbori ornamentali, au fost amenajate și reabilitate spații verzi pe o suprafață de aproximativ 12.880 mp, valoarea totală a lucrărilor fiind de 3.171.964 lei. Identificându-se necesitatea transplantării unor arbori maturi cu diametrul tulpinii de peste 25 cm, s-au relocat 12 arbori și 6 arbuști, acest demers constituind o premieră în gestionarea fondului plantat din Oradea.

În cursul anului 2022, în Municipiul Oradea au fost executate și decontate lucrări de salubritate stradală în valoare de 32.512.146,00 lei, inclusiv activitățile de deszăpezire care s-a desfășurat pe sectoare în patru grade de urgență, intervenindu-se pe 976.

În atașament puteți vizualiza un material detaliat cuprinzând raportul de activitate a Direcției Tehnice din Primăria Oradea pe anul 2021.

 

Ne găsiți și pe Google News