Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca pe 26 mai va convoca un referendum
Politica

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca pe 26 mai va convoca un referendum

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi seara, intr-o declaratie de presa sustinuta la Cotroceni, că va convoca un referendum pe data de 26 mai, deodata cu Alegerile Europarlamentare

Este cert, voi convoca un referendum pentru data de 26 mai, fiindcă așa nu se mai poate! PSD continuă asaltul la adresa justiției, declanșat încă de când a preluat guvernarea. De această dată, pesediștii vor să dea Ordonanțe de Urgență prin care să modifice Codurile penale. Golăneala Guvernului PSD de astăzi a depășit orice limită. Nu trec nici măcar trei zile fără să dea o Ordonanță într-un domeniu sau altul“, a spus presedintele.

Iohannis a atras atenţia că “nu trec nici măcar trei zile” fără să fie emisă o ordonanţă de urgenţă într-un domeniu sau altul, iar acest lucru “nu este nici în spiritul Constituţiei, nu serveşte nici echilibrului democratic” al puterilor în stat. Totodată, şeful statului a declarat că adoptarea unor ordonanţe în domeniul justiţiei ar intra în conflict cu prerogativa constituţională a Parlamentului de a legifera, câtă vreme Codul Penal încă se discută în Parlament.

Nu este nici în spiritul Constituției, nu servește nici echilibrului democratic al puterilor în stat ca Guvernul să apeleze atât de des la ordonanțe de urgență. Ordonanțele de urgență, practic, și-au pierdut menirea esențială și au devenit, în timpul acestui accident regretabil al democrației, care este guvernarea PSD, un instrument folosit abuziv, în exces, eludând astfel orice control de constituționalitate înainte de intrarea în vigoare a Ordonanței. Trebuie să punem punct acestei practici și trebuie să o facem acum.”

Preşedintele le-a reproşat reprezentanţilor PSD că, în loc să îi încurajeze pe oameni să meargă la vot, vor să facă secţii separate de vot, pentru europarlamentare şi pentru referendum.

Pesediștii trebuie să înceteze aceste atacuri permanente la adresa Justiției. Pesediștii trebuie să înțeleagă că Justiția nu este la bunul lor plac. Sunt niște principii extrem de simple în orice stat de drept și în orice democrație, sunt valori pentru care oamenii au ieșit în stradă, și în decembrie ‘89, și în ultimii doi ani. Este evident că PSD încearcă să ignore aceste adevăruri. Dar le dau o veste: nu o mai pot face! Justiția este o temă de interes național, iar cetățenii au dreptul suveran de a decide dacă vor sau nu să lase corupția să devină politică de stat.

loading...