Premiile industriei IT din România – două finaliste din Oradea
Stiri Oradea

Premiile industriei IT din România – două finaliste din Oradea

În ultimii ani, industria IT din România a început să se îndepărteze de modelul tradițional de outsourcing pur și să se apropie tot mai mult de zona serviciilor cu valoare adăugată mare. Vorbim de outsourcing combinat cu servicii de consultanță IT, asistență în definirea soluțiilor (design thinking) și design de produs. În plus, sunt tot mai multe companii dispuse să investească în propriile produse…

În acest context, ANIS (Asociația patronală a industriei de software și servicii), prin intermediul Galei anuale pe care o organizează, caută să aducă sub lumina reflectoarelor acele companii care investesc în inovație, produse noi, CSR, educație sau în customer service.

Pentru al doilea an consecutiv, premiul pentru inovație ajunge la o companie din Oradea/Cluj

Când vine vorba de inovație, câștigătoarea categoriei „R&D Project of the Year” este, pentru al doilea an consecutiv, compania Qubiz, înființată în Oradea și cu birouri și în Cluj-Napoca. Proiectul cu care compania a participat la concursul organizat de ANIS se numește Lifelight și este dezvoltat pentru compania britanică xim Ltd.

Citeste si:  Roșioara termală, readusă la viață în Oradea printr-un program internațional de conservare

Lifelight reprezintă o tehnologie prin care se pot măsura pulsul, ritmul respirator, tensiunea arterială, și în curând saturația de oxigen din sânge, doar privind în camera unui telefon/tabletă timp de maxim 40 de secunde. Lifelight utilizează modele statistice și de machine learning pentru a interpreta datele captate de camera foto pentru a livra măsurători precise ale funcțiilor vitale.

Qubiz a câștigat același premiu și în 2020, când compania a participat cu un proiect de computer vision care identifică automat pauzele de publicitate din înregistrările emisiunilor TV, astfel încât ele să poată fi postate online fără reclame într-un timp foarte scurt. Qubiz a fost remarcată și pentru mediul de lucru pe care îl promovează, câștigând categoria „The Workplace and People Development Award” pe România din cadrul European Business Awards, unul dintre cele mai prestigioase concursuri de business de pe Continent.

Două finaliste sunt din Oradea

Pe lângă Qubiz mai există o finalistă din Oradea: startup-ul BlooDoChallenge. Aplicația a fost gândită pentru a digitaliza procesul de donare de sânge și pentru a promova donarea de sânge prin intermediul gamificării. Până acum a fost adoptată de zeci de centre de transfuzie sanguină din țară și se estimează că trendul va continua.

Ne găsiți și pe Google News