Premieră națională la Spitalul Pelican din Oradea. Unei tinere de 31 de ani i-a fost reconstruit femurul
Sanatate

Premieră națională la Spitalul Pelican din Oradea. Unei tinere de 31 de ani i-a fost reconstruit femurul

O intervenție chirurgicală de înaltă performanță va fi efectuată vineri, 12.07.2024, în premieră națională, în cadrul Spitalului Pelican Oradea: rezecția unei tumori extensive la nivelul femurului și reconstrucția femurului cu alogrefă osoasă masivă prelevată de la un donator prin Banca de Țesut Osos, la o tânără în vârstă de 31 de ani.

  • Procedura implică rezecția femurului afectat de leziunea tumorală și reconstrucția osoasă
  • Alogrefa masivă osoasă este furnizată de Banca de Țesut Osos din Franța
  • Alogrefele masive osoase din Banca de Țesut sunt folosite pentru reconstrucție în caz de tumori, dar și în cazul traumatismelor grave și al infecțiilor
  • Avantaje: o reconstrucție biologică, se integrează perfect în organismul uman, toleranță ridicată, durată de viață mai mare decât cea a protezei, salvarea capitalul osos, costuri semnificativ mai mici

O echipă chirurgicală din cadrul Spitalului Pelican, coordonată de dr. Adyb-Adrian Khal, medic chirurg ortopedie-traumatologie şi ortopedie oncologică, referent național tumori osoase regiunea Sud (PACA), Franţa, va realiza în premieră națională, la Spitalul Pelican din Oradea, o intervenție complexă care presupune un transplant de os prelevat de la un donator prin bancă osoasă, în cazul unei paciente diagnosticate cu tumoră osoasă agresivă, localizată la nivelul femurului. Este prima intervenție de acest tip care se efectuează în România.

Prin apartenența doctorului Adyb-Adrian Khal la societățile științifice de profil, EMSOS (Societatea Europeană de Oncologie Musculoscheletală), SOFCOT (Societate Franceză de Chirurgie Ortopedică și Traumatologie), GSF-GETO (Grupul francez de Sarcoame – Grupul de studiu al tumorilor osoase) și FOSTER (Consorțiul European de luptă împotriva Osteosarcomului) s-a creat o colaborare importantă la nivel european astfel încât pacienții din România au acces la soluții optime pentru a obține un diagnostic și un tratament adecvat.

De 22 de ani, de când a suferit o fractură la femurul stâng, în urma unei căzături pe gheață, tânăra a suferit multiple intervenții chirurgicale, toate acestea datorate unei situații particulare – identificarea unei formațiuni tumorale agresive. Situația s-a agravat după ce a întâmpinat dificultăți în găsirea unor soluții în țară sau în străinătate și astfel, s-a adresat Spitalului Pelican unde își desfășoară activitatea medicul Adyb-Adrian Khal.

Tumorile osoase sunt rare şi pot deveni extrem de agresive. Pe de-o parte, tumorile benigne sunt frecvente, nu pun viața pacientului în pericol, însă îi pot afecta calitatea vieții. De cealaltă parte, tumorile osoase maligne sunt rare și reprezintă aproximativ 1% din toate leziunile maligne existente. Sarcoamele osoase au o incidență de un caz nou la 100.000 de locuitori pe an, iar 40-45% din cazuri apar la tineri sub 18 ani. Dintre acestea, cele mai des întâlnite sunt osteosarcoamele, condrosarcoamele și sarcoamele Ewing, care pot fi fatale dacă nu sunt diagnosticate și tratate corect.

Tumorile aparatului locomotor reprezintă un subiect complex în domeniul ortopediei, în primul rând din cauza incidenței mult mai scăzute decât a oricăror tumori maligne și în al doilea rând, din cauza tratamentului radical (amputația) de primă intenție practicat în continuare în multe țări, având un impact psihologic semnificativ pentru pacient și în ceea ce privește reinserția sa în societate.

Luni, 15 iulie, ora 10.30, vă invităm la conferința de presă susținută de dr. Adyb-Adrian Khal, medic chirurg ortopedie-traumatologie şi ortopedie oncologică, referent național tumori osoase regiunea Sud (PACA), Franţa, directorul general al Spitalului Pelican, dr. Ovidiu Gogu Cacuci și dr. Bimbo-Szuhai Erika, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă, care se va desfășura în corpul B, etajul 5 al clădirii Spitalului Pelican.

Ne găsiți și pe Google News