Premiera nationala la Oradea. Cum va arata Gradina Termala Iosia, un proiect care imbina arhitectura cu mediul, estimat la 20 de milioane de euro
Stiri Oradea

Premiera nationala la Oradea. Cum va arata Gradina Termala Iosia, un proiect care imbina arhitectura cu mediul, estimat la 20 de milioane de euro

Oradea ar putea deveni, in premiera nationala, primul oras din Romania care va dezvolta proiecte de tip Bauhaus, care imbina arhitectura si mediul.

Clădirile și infrastructurile sunt responsabile pentru cel puțin 40 % din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră. Construcțiile moderne se bazează în mare parte pe ciment și pe oțel, care consumă cantități uriașe de energie în procesul de producție și chiar eliberează CO2 în mod direct, prin reacții chimice.„, explica ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos.

Municipiul Oradea poate ridica două astfel de proiecte – Grădina Urbană Nufărul, proiect estimat de 25 milioane de euro şi cel al Grădinii Termale Ioşia, estimat la 20 milioane de euro, finanţate direct prin alocări speciale ale Comisiei Europene.

Proiectul Grădinii urbane Nufărul prevede amenajarea unei zone verzi care se dorește să fie un punct de atracție atât pentru orădeni, cât și pentru cei care ne vizitează orașul. Se dorește amenajarea unui loc special de recreere, de promenadă, cu o grădină botanică închisă, cu 15 zone amenajate distinct, cu un lac creat artificial, cu punerea în valoare a pârâiașului existent care face legătura cu Peța.

Se va construi o seră propriu-zisă, în care vor funcționa ateliere și laboratoare pe care le vor folosi cei de la Universitatea din Oradea – Facultatea de Științe/ Protecția Mediului, se vor amenaja spații verzi cu vegetație variată. Proiectul presupune de asemenea, realizarea unei promenade suspendate care va face legătura între Peța și Lotus. Accesul la această pasarelă se va putea face dinspre malul Peței, dinspre Trade Center și dintr-un turn de observație care va fi amplasat în mijlocul acestui complex botanic și care va fi realizat pe o structură ușoară.

Proiectul Gradinii Termale Iosia a fost demarat la începutul anului 2020, cand Primăria Oradea a început demersurile pentru realizarea unui complex reprezentativ, modern, care să intre în armonie cu elementele naturale înconjurătoare.

Grădina Termală Ioșia va fi compusă dintr-o clădire cu subsol, parter şi etaj, care va avea mai multe bazine de tip jacuzzi. În clădire va funcţiona un centru SPA, cu saună şi săli de tratamente, o sală de forţă fitness destinată inclusiv celor care doresc doar să se antreneze şi o zonă de alimentație publică. În zona exterioară vor exista cel puţin şase bazine, fiecare cu altă temperatură a apei, zone de relaxare înverzite şi, ca element de noutate, un ponton pentru plajă pe malul Crişului Repede.

Ne găsiți și pe Google News