Prefectul Tiplea monitorizeaza siguranta copiilor in scolile din Bihor
Prefectura Bihor

Prefectul Tiplea monitorizeaza siguranta copiilor in scolile din Bihor

Instituția Prefectului – Județul Bihor a solicitat primăriilor și instituțiilor cu atribuții o serie de raportări privind gradul de siguranță din școli. Solicitarea vizează realizarea unei analize integrate în cadrul Planului Teritorial Comun de Acțiune pentru siguranța școlară la nivelul județului.

În raportul privind siguranța în unitățile de învățământ preuniversitar, realizat de către Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) pentru perioada septembrie – decembrie a anului școlar 2023-2024, se arată că la nivelul județului funcționează 716 de unități de învățământ preuniversitar, fiind repartizate în responsabilitatea structurilor cu atribuții în domeniul ordinii publice astfel:

  • 692 unități învățământ în responsabilitatea poliţiei;
  • 13 unități învăţământ în responsabilitatea jandarmeriei;
  • 11 unități învăţământ în responsabilitatea poliției locale.

În intervalul raportat, în școlile din județ au fost înregistrate în total 20 de fapte de natură penală, în scădere comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent. Cele mai frecvente infracțiuni sunt lovirea sau alte violențe, totalizând 13 fapte din cele 20. Cu toate că infracționalitatea a scăzut, a fost înregistrat un eveniment grav, respectiv o infracțiune de tentativă de omor în incinta Colegiului Tehnic Traian Vuia din Oradea. Totodată, raportul IPJ mai arată că în acest interval au fost înregistrate 3 cazuri privind consumul de droguri.

Educația copiilor trebuie să se desfășoare în siguranță, într-un climat curat și civilizat. Lucrăm în echipă, coordonarea dintre instituții fiind esențială. Totodată, monitorizăm permanent modul în care sunt aplicate politicile de siguranță școlară la nivelul întregului județ,” a declarat prefectul Dumitru Țiplea.

Ne găsiți și pe Google News