Polițiștii bihoreni acționează pentru siguranța cetățenilor, în preajma sărbătorilor de Paști.
Stiri Oradea

Polițiștii bihoreni acționează pentru siguranța cetățenilor, în preajma sărbătorilor de Paști.

Pentru a preveni victimizarea cetățenilor în preajma sărbătorilor pascale, polițiștii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii și polițiștii Biroului Poliției de Proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor continuă acțiunile preventive în zonele publice aglomerate din municipiul Oradea, oferind cetățenilor recomandări importante pentru siguranța acestora.

În cursul acestei săptămâni, polițiștii de prevenire bihoreni au desfășurat acțiuni stradale în locuri publice aglomerate din Oradea, au purtat discuții cu cetățenii și le-au reamintit cum să se protejeze pentru a nu cădea victime infracțiunilor de furt din locuințe, din buzunare și infracțiunilor de înșelăciune. Polițiștii de prevenire și de proximitate bihoreni au acționat în Piața Cetate și în zona adiacentă, în centre comerciale, în stațiile mijloacelor de transport în comun, la Târgul de Paști din Piața Unirii și în Orășelul Copiilor din municipiul Oradea (anexăm foto).

În discuțiile purtate cu cetățenii, polițiștii de prevenire bihoreni au subliniat care sunt vulnerabilitățile exploatate de hoți sau escroci și cum pot fi prevenite furturile și înșelăciunile respectând câteva măsuri de autoprotecție simple, dar foarte eficiente. Agitația și aglomerația zilnică, specifică perioadei sărbătorilor, sunt speculate de infractori. Aceștia profită de neatenția cetățenilor grăbiți să își facă cumpărăturile și le sustrag bunurile de valoare lăsate nesupragheveate.

Polițiștii de prevenire bihoreni le-au prezentat cetățenilor modurile de acțiune ale escrocilor și sfaturi pentru a nu cădea victimă a acestora. Polițiștii le-au atras atenția cetățenilor să acorde o atenție sporită persoanelor pe care le primesc în casă, pentru că, sub diverse pretexte, infractorii le pot pătrunde în locuințe chiar cu acordul lor și, profitând de o clipă de neatenție, le pot sustrage bani sau alte bunuri de valoare.

interlink.ro

Pretextele folosite de hoți sunt diverse reparații, deratizare, strângeri de fonduri, colinde etc. O altă metodă utilizată este cea a falsei împrieteniri, când hoții se împrietenesc aparent cu victimele și, după ce le câștigă încrederea și sunt invitați în locuințele lor, le sustrag bunurile de valoare. Totodată, polițiștii de prevenire bihoreni au prezentat cetățenilor aspecte privind metoda de înșelăciune Accidentul. Cu toții trebuie să conștientizăm că și comportamentul nostru determină creșterea siguranței personale, sens în care este necesar să nu neglijăm aspecte care ne pot aduce prejudicii de orice fel.

Pe parcursul lunii aprilie a.c., polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni vor derula numeroase activități preventive, prin care vor prezenta cetățenilor aspecte privind siguranța copiilor, prevenirea furturilor din locuințe, din buzunare, siguranța la cumpărături, atât în magazine, cât și în spațiul virtual, recomandări pentru prevenirea victimizării prin accidente rutiere.

În cadrul activităților preventive derulate, polițiștii de prevenire bihoreni au oferit cetățenilor materiale informative cu recomandări preventive practice.

Recomandări preventive, pentru sărbători liniştite:

 

Perioada Sărbătorilor Pascale ar trebui să constituie pentru noi toţi un prilej de bucurii şi emoţii. Cu toate acestea, în timp ce dumneavoastră sunteţi preocupaţi de cumpărăturile aferente acestei sărbători, infractorii se agită pentru propriile „achiziţii”. Aglomeraţia din pieţe, magazine, mijloace de transport în comun favorizează activitatea acestora.

 

Din dorinţa de a asigura sărbători liniştite, Poliţia recomandă tuturor cetăţenilor:

  • Păstraţi banii în buzunarele interioare ale vestimentaţiei;
  • Supravegheţi-vă în permanenţă genţile şi sacoşele de cumpărături;
  • Parcaţi maşina, pe cât posibil, în zonele special amenajate şi iluminate. Obiectele tentante, lăsate la vedere în autoturism, reprezintă adevărate „cadouri”pentru hoţi;
  • Evitaţi să achiziţionaţi diverse bunuri de la vânzători ambulanţi. Gândiţi-vă că acestea ar putea proveni din comiterea unor infracţiuni sau că nu corespund din punct de vedere calitativ;
  • Lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune atunci când părăsiţi locuinţa, pentru o perioadă scurtă de timp. Acestea pot deruta eventualii “musafiri” nepoftiţi;
  • Rugaţi un vecin de încredere să vă supravegheze locuinţa şi să vă ridice corespondenţa, dacă lipsiţi de acasă pentru perioade mai îndelungate;
  • Anunţaţi imedia POLIŢIA (112 – Apel unic de urgenţă) atunci când observaţi persoane sau activităţi care vi se par suspecte în zona în care locuiţi;
  • Reţineţi cât mai multe semnalmente ale celor implicaţi.

De asemenea, pentru siguranţa dvs. şi a familiilor dvs., vă reamintim că este extrem de periculos să urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice!

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News

0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0