Piata Unirii va fi redecorata piesagistic. 15 arbori de talie mare (mesteacan alb de Himalaya si stejari rosii) vor fi plantati in piata
Stiri Oradea

Piata Unirii va fi redecorata piesagistic. 15 arbori de talie mare (mesteacan alb de Himalaya si stejari rosii) vor fi plantati in piata

Având în vedere vegetația arboricolă existentă în Piața Unirii, a faptului că exemplarele plantate sunt preponderent din specii de talie mică, Direcția Tehnică din cadrul Primăriei Oradea a identificat necesitatea completării fondului plantat cu arbori de talie mai mare, care să aducă atât un plus estetic zonei, cât și un confort crescut în perioadele caniculare.

În acest sens, în perioada 17-25 ianuarie 2023, pe scuarurile verzi din Piața Unirii se vor planta 11 exemplare de mesteacăn alb de Himalaya (Betula utilis var. Jacquemontii) și  4 stejari roșii (Quercus rubra).

Speciile de arbori au fost propuse de către arhitectul peisagist Diana Codrean și vor fi plantate în baza unui raport tehnic de specialitate realizat de acesta, avându-se în vedere menținerea accesului vizual la clădirile istorice din zonă.

Ținând cont de importanța amplasamentului, exemplarele care vor fi plantate în Piața Unirii vor avea dimensiuni mai mari față de arborii plantați în oraș în cadrul campaniilor anuale de primăvară și toamnă. Astfel, pentru mesteceni se vor respecta dimensiunile minime de 4 metri înălțime și circumferința trunchiului de 24 cm, respectiv pentru stejari de 8 metri înălțime și circumferința trunchiului de 40 cm.

Acțiunea de plantare este organizată de reprezentanții Direcției Tehnice – Compartiment Spații Verzi Urbane, Facilități de Agrement și Sport din cadrul Primăriei municipiului Oradea, prin operatorul S.C Adidem Gardener S.R.L și se va realiza sub supervizarea arhitectului peisagist Diana Codrean.

Stejarul roșu este un arbore de talie medie-mare, cu tulpina dreaptă, scoarța mult timp netedă și subțire, coroană rotundă cu frunziș bogat. Frunzele sunt mari, toamna devin pieloase și se colorează în nuanțe de arămiu, roșu, până la brun-roșcat.

stejarul rosu

Mesteacănul de Himalaya este o specie cu creștere rapidă, care poate atinge înălțimi de 15 metri și are o coroană piramidală. Este un arbore apreciat datorită proprietăților sale ornamentale, dar și a capacității acestuia de atragere a faunei naturale (albine, fluturi, păsări). Spectaculoasă este scoarța acestuia, de culoare alb-lucioasă, care se exfoliază în fiecare an și iese în evidență în special toamna și iarna, după căderea frunzelor.

mesteacanul alb de Himalaya

Ne găsiți și pe Google News