Peste 150 de bicicliști au redescoperit Bihorul, sâmbătă, pe un traseu lung de 36 de kilometri (FOTO)
Stiri Bihor

Peste 150 de bicicliști au redescoperit Bihorul, sâmbătă, pe un traseu lung de 36 de kilometri (FOTO)

Peste 150 de bicicliști au răspuns invitație Agenției de Management al Destinației Bihor și Consiliul Județean Bihor de a participa la prima tură cicloturistică din seria evenimentelor intitulate” Redescoperă Bihorul pe bicicletă”. Evenimentul se află la a patra ediție și atrage din ce în ce mai mulți iubitori ai pedalatului în natură.

Cu această ocazie au fost vizitate 3 crame, mai multe podgorii,  3  monument istorice – castelul Zichy, Biserica Romano Catolică din Sâniob și Castelul Stubenberg, 2 obiective turistice-lacul din Sântimreu, ștrandul din Sânnicolau de Munte și muzeul din Săcuieni. Traseul propus a avut o lungime de 36 de kilometri din care 16 km pe drumuri agricole de pământ și piatră, iar 20 km au fost pe asfalt.

Startul pe ”Drumul Vinului” s-a dat din fața castelului Zichy din localitatea Diosig, iar după mai puțin de 4 kilometri părinții cu copii și tinerii prezenți s-au întâlnit cu ospitalitatea locală. La una din cramele renumite din Diosig aceștia au fost întâmpinați cu un mic dejun tradițional din care nu au lipsit jumările, cârnații, toba și caltaboșul preparate după o rețetă locală. Turiștii au avut ocazia să viziteze și crama răcoroasă în care au putut degusta vinuri albe și roșii făcute din podgoria din zonă. Proprietarul podgoriei le-a povestit călătorilor despre soiurile de struguri și tehnicile de preparare a vinului și le-a mărturisit că din această toamnă va produce vinuri bio.

Călătoria a continuat  prin Valea Ierului până la lacul din Sântimreu pe un drum pitoresc presărat cu livezi de fructe și lanuri de grâu. Prima pauză de hidratare de pe traseu a fost binevenită, turiștii au fost așteptați cu apă rece și cafea. După o scurtă prezentare a regiunii și a locului de agrement destinat iubitorilor de pescuit, bicicliștii au pornit spre o altă cramă, situată în localitatea Sântimreu.

Potrivit proprietarului, crama din Sântimreu este cea mai mare din județul Bihor, are 50 de hectare de vie care produce anual peste 300 de mii de litri de vin. Vinurile albe servite reci au lăsat degustătorilor impresia unei băuturi răcoritore cu arome de strugure bine copt, ușor afumat. După un tur al pivniței care adăposteșete pe o lungime de câteva sute de metri butoaie de lemn pline cu vin,  gazdele i-au servit pe turiști cu un bogracs gătit la ceaun.

Ajunși aproape la jumătatea traseului, după 16 kilometri de pedalat și după ce au degustat vinuri din soiurile muscat otonel, fetască regală sau merlot produse la Dioisg și Sântimreu turiștii au admirat de pe bicicletă peisajele naturale, și-au făcut poze și au socializat. Temerarii acestei ediții sunt un grup de bicicliști veniți din Țara Beiușului, condus de Sorin Brișcan și care nu au lipsit de la nici un eveniment cicloturistic organizat de Agenția de Management al Destinației Bihor.

Următorul popas a fost făcut la Biserica Romano-Catolică din Sâniob. Istoria lăcașului de cult are o poveste atractivă pentru turiști. Se spune că în acestă abație a fost păstrat de către călugării benedictini timp de patru secole brațul drept al Sfântului Ștefan. După un scurt istoric al monumentului, turiștii au fost invitați în curtea bisericii să servească cozonaci și pogăci gătite de gospodinele din sat. La Sâniob a fost prezent și președintele Consilului Județean Bihor Pásztor Sándor, care a rămas surprins de numărul mare de bicicliști și i-a încurajat să participe și la următoarele evenimente cicloturistice organizate de Agenția de Management al Destinației Bihor. Proiectul cicloturistic ”Redescoperă Bihorul pe bicicletă” continuă cu ”Drumul Bisericilor de lemn”, eveniment ce va fi organizat în luna iulie în comuna Bratca și cu un alt traseu pe Drumul Vinului din nordul județului.

Ultima oprire a fost la Săcuieni unde traseul a străbătut o stradă cu pivnițe locale, aici gospodarii le-au făcut o surpriză bicicliștilor. Aceștia au fost întâmpinați cu vinuri reci și apă. Evenimentul s-a încheiat în curtea castelului Stubenberg după o masă caldă și mult așteptata degustare de vin.

Cu ocazia celorlalte trei ediții au fost vizitate următoarele obiective turistice: aria protejată Platoul Vașcău, Mănăstirea Izbuc, 7 Biserici de lemn din Defileul Crișului situate în ariile protejate Pădurea Craiului și Muntele Șes.

Evenimentul ”Redescoperă Bihorul pe Bicicletă – Drumul Vinului” a fost organizat de Agenția de Management al Destinației Bihor și Consiliul Județean Bihor în parteneriat cu  primăria orașului Săcuieni, primăriile comunelor Diosig, Sălard, Sîniob, Asociația Pro Bikers din Oradea, Asociația Ér Hangja din Săcuieni și a fost sprijinit de către Inspectoratul Județean de Poliție Bihor – Serviciul Poliției Rutiere și CFR Regionala Cluj prin stația de călători Oradea.

Ne găsiți și pe Google News