Parcul Petőfi va fi modernizat pe fonduri europene. Vezi cum va arata la final (Galerie Foto)
Stiri Oradea

Parcul Petőfi va fi modernizat pe fonduri europene. Vezi cum va arata la final (Galerie Foto)

Spațiul verde al municipiului Oradea se va îmbogăți cu încă un parc. Acesta va fi amenajat în partea de nord-vest a orașului, în cartierul Episcopia, la intersecția dintre străzile Matei Corvin și Rectorului. De asemenea, Parcul Petőfi, un vechi parc istoric în suprafață de 2,5 ha, va fi modernizat.

Primarul Florin Birta a prezentat în cadrul conferinței de presă de azi detalii despre cum vor arăta cele două proiecte după implementare.

Consiliul Local a aprobat în ședinţa de azi, 30 august, studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru „Modernizarea Parcului Petőfi”, dar și studiul de fezabilitate și indicatorii pentru „Amenajarea parcului public din str. Matei Corvin – str. Rectorului”.

Dacă în etapa trecută de finanțare am reușit să transformăm pe fonduri europene anumite zone degradate din oraș, precum Coridorul verde Barcăului, Parcul I. Bogdan sau cel din zona Grigorescu în spații verzi amenajate corespunzător, în această perioadă de finanțare, finanțatorul ne permite să reabilităm și parcurile pe care deja le avem în oraș. Astfel, primul studiu de fezabilitate finalizat este cel pentru modernizarea Parcului Petőfi. Va urma organizarea procedurii de licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor, estimând că anul viitor în primăvară să înceapă efectiv lucrările. Totodată, se lucrează la SF aferent reabilitării Parcului 1 Decembrie, urmând să înceapă lucrul și la documentațiile necesare modernizării Parcului Brătianu și a Parcului Bălcescu”, a precizat primarul Florin Birta.

Având în vedere că e vorba de un parc istoric, intervențiile constructive au fost într-o bună măsură condiționate de recomandările studiului istorico-arhitectural și de avizul Direcției Județene pentru Cultură Bihor. Astfel, au fost păstrate traseele aleilor și caracterul amenajărilor moștenite de la ultima reconfigurare a parcului. Totodată s-a îmbunătățit raportul dintre cuantumul suprafeței verzi și a amenajărilor de tip mineral (asfaltări, pavări etc).

Prin urmare, lucrările de amenajare vizează: amenajarea aleii de tranzit situată la limita sudică a parcului și paralelă cu strada Petőfi Sandor prin asfaltare; amenajarea cu piatră cubică a aleilor principale și cu piatră spartă a celor secundare; reamenajarea locului de joacă pentru copii cu pardoseală din tartan pentru aria de joc și zona de siguranță și gazon pentru restul suprafeței; restaurarea parapeților/zidurilor de sprijin din piatră, a pergolei și zonei cu iaz și a grădinii japoneze prin utilizarea materialelor naturale (piatră); refacerea zidurilor de sprijin și înlocuirea confecției metalice din zona de pergole și amenajarea cu plante cățărătoare şi montarea de bănci cu elemente de tip Smart (wi-fi, posibilitate încărcare telefoane, staţionare biciclete); reamenajarea zonei centrale prin dezafectarea fântânii decorative și pregătirea amplasamentului (asigurare utilități) pentru posibilitatea amplasării unui spaţiu de alimentaţie publică (cafenea).

Amenajările au avut la bază studiul peisagistic care vizează intervenții pe 11 zone din parc, fără a afecta arborii maturi cu valoare dendrologică şi istorică.

De asemenea, studiul de fezabilitate prevede realizarea iluminatului public și a sistemului de curenţi slabi (necesari pentru montare camere video, wifi), realizarea sistemului de irigație automatizat, montarea mobilierului urban (bănci, coșuri de gunoi, indicatoare de orientare, rastel biciclete), dar și amplasarea unor toalete moderne cu sistem de auto-curățare.

În total, suprafața verde amenajată va fi de 18.079 mp, a aleilor pietonale asfaltate de 849,11 mp, suprafața aleilor pietonale cu piatră cubică 1.794,94 mp, suprafața aleilor pietonale cu piatră spartă 95,18 mp, suprafața de tartan a locului de joacă 318,78 mp, iar suprafața bazinului japonez de 310,93 mp.

Valoarea totală a investiției este de 10.830.467,29 lei (inclusiv TVA).

Ne găsiți și pe Google News