Organizația Mondială a Sănătății declară pandemie globala din cauza coronavirusului (COVID-19)
Sanatate

Organizația Mondială a Sănătății declară pandemie globala din cauza coronavirusului (COVID-19)

evomag.ro
Organizația Mondială a Sănătății a declarat, miercuri, COVID-19 o pandemie globală, deoarece noul  coronavirus , necunoscut oficialilor mondiali în domeniul sănătății în urmă cu doar trei luni, s-a răspândit rapid la peste 121.000 de oameni din Asia, Orientul Mijlociu, Europa și Statele Unite, scrie cnbc.com.

„În ultimele două săptămâni, numărul cazurilor din afara Chinei a crescut de treisprezece ori, iar numărul țărilor afectate s-a triplat”, a declarat directorul general OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferințe de presă la sediul organizației de la Geneva. „În zilele și săptămânile următoare, ne așteptăm să vedem numărul de cazuri, numărul de decese și numărul de țări afectate să urce și mai mult.

 

Tedros a spus că mai multe țări au demonstrat capacitatea de a suprima și de a controla focarul, dar a certat alți lideri mondiali pentru că nu au acționat suficient de rapid sau suficient de drastic pentru a bloca răspândirea.

Suntem profund îngrijorați atât de nivelurile alarmante de răspândire și severitate, cât și de nivelurile alarmante de lipsa actiunii”, a spus el, chiar înainte de a declara pandemia. „Am sunat clopotul de alarmă tare și clar.” 

decathlon.ro

Cazurile din China și Coreea de Sud au scăzut semnificativ, a adăugat el, adăugând că 81 de țări nu au cazuri confirmate și 57 de țări au 10 sau mai puține cazuri.

Nu putem spune acest lucru suficient de tare sau suficient de clar sau suficient de des: toate țările pot schimba totuși cursul acestei pandemii”, a spus el. „Unele țări se confruntă cu o lipsă de capacitate. Unele țări se luptă cu lipsa resurselor. Unele țări se luptă cu lipsa de solurii. ” 

Experții mondiali în domeniul sănătății anunta că declararea unei pandemii va avea ramificări politice și economice majore. Acesta poate sa zguduie în continuare piețele mondiale deja fragile și poate duce la restricții comerciale. Oficialii OMS au fost, initial, reticenți să declare o pandemie globală, care este, în general, definită ca o boală care se răspândește în toată lumea. 

In Romania, până la aceasta ora, au fost confirmate 38 de cazuri de cetățeni infectați cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 38 de persoane care au contactat virusul, sapte sunt declarate vindecate și au fost externate.