Oradeni, atentie la intoxicarea cu monoxid de carbon.
Stiri Oradea

Oradeni, atentie la intoxicarea cu monoxid de carbon.

noriel.ro
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor aduce la cunoştinţa cetăţenilor faptul că, în sezonul rece, se înregistrează o creştere a numărului de persoane intoxicate cu monoxid de carbon, astfel că, în perioada 06.10. – 04.11.2017, patru persoane, dintre care una aflată în stare de inconștiență, au ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Oradea, în urma inhalării acestui gaz asfixiant.

Astfel de evenimente nedorite sunt, în general, determinate de:  utilizarea unor coşuri de evacuare a fumului sau gazelor arse neetanşe, înfundate, fisurate ori cu deficienţe de construire; racordarea necorespunzatoare a aparatelor de încălzire la coşuri, exploatarea cu defecţiuni ale sistemelor de  încălzire (centrală termică, sobă, şemineu, aragaz, radiator cu petrol etc.).

Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor, insipid ce rezultă din arderea incompletă a combustibililor (lemn, butan, propan, gaze naturale, cărbuni naturali, benzină, petrol etc.) folosiţi în sisteme de încălzire casnice ori în sistemele de gătit, prost întreţinute şi fără sisteme de ventilaţie corespunzătoare, precum şi în motoarele maşinilor.

Inhalarea acestui gaz asfixiant foarte toxic poate provoca dureri de cap, sufocări sau chiar decesul. Copiii, femeile gravide, bătrânii, persoanele cu afecţiuni cronice (cardiace, respiratorii, neurologice, anemii etc.) sunt mai sensibile la acţiunea patogenă a acestui gaz.

decathlon.ro

Simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon depind de concentraţia gazului acumulat şi de durata expunerii. Asfel, la expunere redusă pot apărea dureri de cap, ameţeli, la expunere medie, dureri de cap persistente cu senzaţia de zvâcnire, ameţeli, somnolenţă, vomă, ritm cardiac şi puls rapid, reflexe şi judecată încetinite, iar la expunere ridicată, convulsii, comă sau chiar deces. În ceea ce priveşte concentraţia de gaz, 0,1 % în aer omoară într-o oră, 1 % monoxid de carbon în aer omoară în 15 minute, 10% monoxid de carbon în aer omoară imediat.

Măsuri de prevenire a intoxicaţiilor cu monoxid de carbon

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon:

  • Sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreţinute şi verificate periodic, de către persoane autorizate în acest sens;
  • Coşurile, burlanele, ţevile de evacuare a fumului şi gazelor arse trebuie să fie verificate, curăţate şi reparate (dacă este cazul) periodic, de către o persoană specializată, pentru a vă asigura că au tiraj corespunzător;
  • Încăperile trebuie aerisite frecvent;
  • Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;
  • Nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins;
  • Totodată, se impune supravegherea aparatelor care funcţionează cu flacără deschisă (aragaz, cuptor sau generatoare portabile cu gaz), fiind interzisă utilizarea acestora ca surse de încălzire.

Pentru a vă proteja, recomandăm, de asemenea,  instalarea a cel puţin unui detector de monoxid de carbon în locuinţă, respectând instrucţiunile fabricantului.