Oradea, oras verde. Primaria Oradea vrea sa impanzeasca orasul cu parcuri, astfel incat suprafata de spatii verzi sa ajunga la aprtoape 30mp/cap de locuitor
Stiri Oradea

Oradea, oras verde. Primaria Oradea vrea sa impanzeasca orasul cu parcuri, astfel incat suprafata de spatii verzi sa ajunga la aprtoape 30mp/cap de locuitor

Primarul Ilie Bolojan prezentat într-o conferinţă de presă principalele proiecte de hotărâri aflate pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local, de la inceputul saptamanii.

Unul dintre cele mai importante proiecte de hotărâri se referă la aprobarea programului Oradea, oraș verde, destinat regenerării urbane și creșterii calității spațiilor verzi din municipiul Oradea în următorii 10 ani. Legat de acest proiect, primarul Ilie Bolojan a menționat că prin acest program administrația orădeană propune ca suprafața de spații verzi să crească de la 24 mp, cât este astăzi, până la 29,5 mp/cap de locuitor.

Proiectul „Oradea – Oraș verde 2030″ pornește de la principiul unei distribuţii echilibrate a spațiilor verzi, prin care se asigură accesul facil al tuturor orădenilor la spațiul public urban verde în maximum 5 minute de mers pe jos, respectiv cca 300 m distanță de la locuinţă până la spaţiul public verde.

Anul acesta va fi o creștere, pentru că se finalizează cele 12 ha de spații noi, iar în următorii 9 ani ne propunem să realizăm 38 de hectare noi de zone verzi și parcuri. Cel mai mare proiect este Grădina urbană de lângă actualul parc Salca, care va deveni cel mai mare parc din Oradea. De asemenea, ne propunem să plantăm împreună cu Garda Forestieră 65 ha de păduri de zone împădurite, să reabilităm și modernizăm 24 de hectare de parcuri vechi. Aceste spații sunt identificate, iar Instituția Arhitectului Șef va conserva aceste amplasamente, nemaipermiţând eliberarea de autorizații de construcție pe ele. În anii următori, prin achiziții sau exproprieri vom fi în situația în care în toate cartierele din Oradea la 5 minute pe jos va fi o zonă verde”, a declarat primarul.

Ilie Bolojan s-a referit şi la primul proiect din cadrul proiectului Oradea, oraș verde, care urma să fie aprobat în şedinţa CL, cel al studiului de fezabilitate revizuit și indicatorii tehnico-economici rezultați ai coridorului de expropriere aferent lucrării de utilitate publică pentru amenajarea parcului și spațiului public în Cartierul Tineretului. Conform explicațiilor date de primar, în urma consultațiilor cu locuitorii din zonă, a fost mărită suprafața parcului de la 1 hectar la 1.5 hectare, au fost reașezate terenurile de sport astfel încât să nu fie afectat nici un arbore, de asemenea se va realiza și un teren de joacă.

Foto: Parc 1 Decembrie