Oradea | O cresa moderna cu 110 locuri se construieste in Nufarul. O alta va fi construita in Rogerius, pe strada Aluminei
Stiri Oradea

Oradea | O cresa moderna cu 110 locuri se construieste in Nufarul. O alta va fi construita in Rogerius, pe strada Aluminei

Primarul Florin Birta și ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, au vizitat ieri șantierele a trei investiții care se realizează în Oradea cu  finanțare de la Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții (CNI).

Una dintre investitii este si creșa modernă ce se construieste in cartierul Nufărul, avand o capacitate de 110 locuri.

În Oradea se construiesc două creșe cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții. Una este cea din Cartierul Nufărul, pe str. Ion Irimescu, iar cealaltă în cartierul Rogerius, pe str. Aluminei, a cărei construcție nu a început încă.

Mai avem în obiectiv realizarea a patru crește în zona metropolitană a municipiului Oradea. Astfel, mai există finanțare pentru o creșă la Sântandrei, una la Nojorid, la Oșorhei și alta la Paleu. Prin aceste investiții, în mare măsură  presiunea pe locurile în creșe va scădea în următorii 2-3 ani. În total, vom crea cca 390 de locuri în creșe pentru Oradea și zona metropolitană”, a declarat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Creșa de pe str. Ion Irimescu  este deja ridicată la roșu, construcția fiind realizată în proporție de cca 50%. În continuare, constructorul va începe lucrările la instalațiile sanitare, termice și electrice. Lucrările vor trebui să fie gata în luna septembrie.

Imobilul destinat învățământului preșcolar este construit la standarde europene și  va utiliza energie verde, respectiv va fi dotat atât cu panouri solare, cât și cu panouri fotovoltaice. 

Dacă la fiecare început de an, înregistram un deficit mare cu privire la locurile în creșă, o dată cu finalizarea acestor investiții, credem că în Oradea nu vom mai avea probleme cu locurile în creșă”, a precizat primarul Florin Birta.

Clădirea este construită pe un teren viran în suprafață de 7.162 mp. Regimul de înălțime al viitoarei creșe este parter și va cuprinde 11 săli de grupă, cu o capacitate totală de 110 copii, dormitoare, grupuri sanitare pentru copii, cabinet medical, izolator, sală de mese, birouri administrative, vestiare și grupuri sanitare pentru angajații care vor deservi creșa.

Proiectul include mobilierul specific, componente de birotică (calculatoare, imprimante), echipamente de gătit și de servire a mesei, mașini de spălat rufe și vase. Accesul în creșă se va face separat pentru copii și personal.

Totodată, terenul din jurul construcției va fi amenajat cu spații verzi și locuri de joacă.

Lucrările sunt executate de către SC Da Vinci Construct & Proiect SRL Oradea, în baza unui contract semnat cu CNI, în valoare de 13,7 milioane lei, contractul fiind finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 

 

 

Ne găsiți și pe Google News