29 de comunități defavorizate din județul Bihor, sunt beneficiari ai programului ”Start în educație”
Diverse

29 de comunități defavorizate din județul Bihor, sunt beneficiari ai programului ”Start în educație”

2947 de copii cu vârste între 3-6 ani și 760 părinți din 29 de comunități defavorizate din județul Bihor, sunt beneficiari ai programului ”Start în educație” – cel mai amplu proiect de educație timpurie din România.

În timpul acțiunilor desfășurate, atât copiii cât și părinții lor s-au bucurat de suportul necesar pentru a facilita accesul la educație în rândul preșcolarilor.

Copiii au primit câte un „Ghiozdănel cu viitor” – un pachet cu resurse educaționale potrivite nevoilor lor de dezvoltare: rechizite, carte și caiet de lucru, materiale educative STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică), jocuri pentru dezvoltarea motricității și produse de igienă personală. “Ghiozdănel cu viitor” îi va ajuta pe copii să învețe, să-și exprime talentele și să înțeleagă lumea, pentru a fi mai bine pregătiți de intrarea la școală.

Directoare, Sânnicolau Roman: ”Educația este esențială într-o societate. Ceea ce face acest proiect este un prim pas spre o educare a părinților în primul rând iar apoi o conștientizare a faptului că viitorul copiilor depinde mult și de implicarea lor în procesul educațional. Prin acest proicet sunt ajutați atât copii cât și părinții să își dezvolte o atitudine pozitivă față de necesitatea educației și față de viitorul lor, prezentându-le beneficiile și avantajele educației pe care o primesc în insituții. Acest ghiozdan echipat facilitează accesul la educație, îi motivează în a înțelege importanța frecventării grădiniței, să consientizeze că fiecare zi pierdută este un pas înapoi spre viitorul lor. Cu siguranță acest proiect sprijină într-o mare măsura și cadrele didactice. Prin chestionarele trimise educatorii au aflat multe informații prețioase și le este mai ușor în a aborda părinții, a discuta pe îndelete problemele cu care se confruntă având ca scop primordial prevenirea abandonului școlar.”

La rândul lor, părinții au participat la ”Școala părinților – ateliere de educație parentală”, unde au primit informații și îndrumări valoroase menite să le ofere suport și să îi invețe cum să își susțină copiii în această etapă de dezvoltare. Începând cu luna iunie 2023, părinții vor putea găsi mai multe sfaturi și idei de activităţi, privind utilizarea resurselor din “Ghiozdănel cu viitor” împreună cu copiii lor, pe canalul dedicat Youtube Start în Educație.

Cristi Danileț, formator ”Școala Părinților” povestește că ”Am fost în localități rurale din Bihor, Arad și Satu-Mare. Am ajuns în localități despre care nu știam că există. M-am întâlnit cu părinți din comune mari și din sate mici, inclusiv ce fac parte din comunități maghiare, slovace și rome. Peste tot am întâlnit surprindere că cineva de la oraș, având cunoștințe de specialitate, vine și la ei în localitate. În multe grădinețe vizitate educatoarele au invocat lipsa de implicare a unor părinți în educația copiilor, iar în unele locuri chiar s-a deplâns faptul că unii părinți aduc copiii la grădi doar de formă și sporadic, pentru a beneficia de ajutoarele de la stat. În toate locurile părinții mi-au spus că informațiile de psihologie și de legislație sunt binevenite și că astfel de întâlniri ar trebui repetate. Copiii care au primit ghiozdanelele de la mine au fost foarte încântați. În unele locuri mi s-a spus clar că atât de bogat e ghiozdanelul că nici nu au visat să primească așa ceva. Eu am avut ocazia să realizez cât de importantă este vârsta de 3-6 ani în formarea unor viitori adulți responsabili.”  

Am fost impresionată când am auzit despre acest proiect și mai ales să particip pentru faptul că a fost implementat și în grădinița unde frecventează copilul meu. A fost un moment în care am simțit că suntem pe drumul cel bun, că îi pasă cuiva cu adevarăt de noi și de copiii noștri și suntem sprijiniți și motivați să facem un efort pentru a duce constant și frecvent copilul la grădiniță.Mamă, Sânnicolau Roman

Start în educațievine în sprijinul a 60.000 copii cu vârste între 3-6 ani și 10.000 de părinți, selectați din 500 de comunități defavorizate din toată țara. Prin acțiunile implementate, ”Start în educație” are ca principal obiectiv să dezvolte la nivel național un parteneriat solid între profesori, specialiști, părinți, autorități cu scopul de a susține importanța strategică a educației timpurii privind dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copiilor. În această etapă de dezvoltare, în care se pun bazele pentru viitorul copiilor, un rol crucial îl au părinții, care în cadrul proiectului sunt sprijiniți să devină primii educatori ai copiilor lor, cei care dau startul experiențelor de învățare timpurie de acasă, urmând ca apoi la grădiniță să devină un partener educațional de nădejde.

Lista comunităţi din județul Bihor participante la programul “Start în educație”

 1. Balc
 2. Drăgănești
 3. Oșorhei
 4. Remetea
 5. Biharia
 6. Roșiori
 7. Orsolya
 8. Buntesti
 9. Brusturi
 10. Ciumeghiu
 11. Avram iancu
 12. Hotar
 13. Chişlaz
 14. Oradea
 15. Budoi
 16. Ineu
 17. Tarcea
 18. Sârbi
 19. Sâniob
 20. Uileacu de Beius
 21. Sânnicolau Român
 22. Popești
 23. Husasău de tinca
 24. Holod
 25. Lugașu de jos
 26. Sambata
 27. Lăzăreni
 28. Dobreşti
 29. Curtuişeni

Ne găsiți și pe Google News