Oradea devine capitala dansului popular maghiar
Stiri Oradea

Oradea devine capitala dansului popular maghiar

În 2022, Oradea redevine capitala dansului popular: între 21 și 24 aprilie, Teatrul Szigligeti găzduiește cea dea XVI-a ediție a Întâlnirii Ansamblurilor Populare Maghiare din Ardeal (EHTET). Este a treia oară când teatrul nostru găzduiește o ediție a festivalului itinerant.

În cadrul evenimentului, vor urca pe scena orădeană 6 ansambluri maghiare de dans popular din Transilvania. Festivalul este un for al celor șase ansambluri profesioniste din regiune, un prilej de întâlnire pentru profesioniștii din domeniu, având ca scop, pe de o parte, intensificarea relațiilor dintre participanți, iar pe de altă parte, identificarea celor mai noi tendințe ale genului, specifice fiecărei regiuni etnografice. Întâlnirea este totodată un prilej pentru trupele participante de a cunoaște activitatea celorlalți, dar și pentru publicul din orașul gazdă, care va avea ocazia să descopere diversitatea artei dansului popular. 

Festivalul se deschide în 21 aprilie, cu spectacolul recent prezentat în premieră al Ansamblului Nagyvárad, „Boldog békeidők / La Belle Époque”, de la ora 16, iar în continuare, de la ora 20, urmează o prelucrare la teatru-dans folcloric a piesei „Tóték / Familia Tót” de Örkény István, în interpretarea artiștilor de la Bekecs Néptáncszínház din Miercurea Nirajului (jud. Mureș). Ambele spectacole vor avea loc în Sala Mare a teatrului.

În 22 aprilie, de la ora 11, vom putea viziona spectacolul „Ábel” al trupei Maros Művészegyüttes (Ansamblul Artistic „Maros”), bazat pe romanele scriitorului ardelean Tamási Áron. Spectacolul marchează 125 ani de la nașterea autorului. În a doua zi de festival, de la ora 18, se joacă spectacolul de dans contemporan al Ansamblului Nagyvárad, „Antigona”, în sala Enescu—Bartók a Filarmonicii Oradea. În aceeași zi, de la ora 20, urmează spectacolul folcloric „Ékes Gyergyó / Frumosul Giurgeu” al Ansamblului Național Secuiesc „Hargita”.

În a treia zi a evenimentului, 23 aprilie, de la ora 11, familiile sunt invitate la spectacolul pentru copii al trupei „Udvarhely Néptáncműhely” din Odorheiu Secuiesc, intitulat „Prea frumoasa Prințesă Trestie”, iar, de la ora 20, revine pe scena orădeană Ansamblul Trei Scaune, cu producția „Schimbare”.

În încheierea festivalului, duminică, 24 aprilie, cele 6 trupe participante vor urca pe scenă împreună, în cadrul unui spectacol de gală.

Sponsori: Ministerul Resurselor Umane (Ungaria), Academia Maghiară de Arte (Ungaria), Uniunea Dansatorilor Profesioniști Maghiari, Consiliul Județean Bihor, Partner Drinks Srl., Hotel Continental.

Despre spectacolele din cadrul EHTET XVI, respectiv programele complementare, mai multe informații găsiți pe site-ul ehtet2022.szigligeti.ro. Biletele sunt deja disponibile la casieria Teatrului Szigligeti, sau online, pe pagina www.szigligeti.biletmaster.ro.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News