Oradea are semnate contracte de finantare nerambursabila de 174 milioane de euro
Stiri Oradea

Oradea are semnate contracte de finantare nerambursabila de 174 milioane de euro

In conferinta de presa, sustinuta ieri de edilii oradeni, Primarul Ilie Bolojan a subliniat importanta accesarii fondurilor europene pentru dezvoltarea Oradiei, sustinerea proiectelor strategice, crearea de conditii mai bune in spitale si altele.

În urma analizării situației economice a municipiului Oradea, în urma analizării portofoliului de proiecte pe care le avem câștigate sau pe care le avem în momentul de față depuse spre finanțare, am identificat cinci priorități, pe care ne propunem să le urmărim anul acesta. Acesta sunt: accesarea fondurilor europene, susținerea proiectelor strategice ale municipiului Oradea, achiziția de aparatură performantă și crearea de condiții mai bune în spitalele din Oradea, revigorarea zonei centrale și creșterea economică a orașului. Asta nu înseamnă că celelelalte proiecte  nu vor fi continuate, dar sumele alocate anul acesta și concentrarea unor proiecte pe aceste zone ne obligă să avem aceste priorități”, a spus primarul Ilie Bolojan în deschiderea conferinței de presă.

În continuare viceprimarul Mircea Mălan a vorbit despre prima prioritate a municipiului, respectiv accesarea fondurilor europene, prezentând o situație la zi.

Accesarea fondurilor europene

interlink.ro

Principala sursă de finanțare a proiectelor orașului a fost și va rămâne în continuare accesarea fondurilor nerambursabile. În acest exercițiu financiar, Primăria Oradea a derulat proiecte de peste 300 de milioane de euro. Peste 174 milioane de euro reprezintă valoarea totală a proiectelor depuse și care au contract de finanțare semnat, restul de peste 126 de milioane de euro rămânând acele proiecte depuse spre finanțare, dar care încă nu au contractul de finanțare semnat și câteva chiar aflate în pregătire urmând a fi depuse în termen cât mai scurt.  În anul care a trecut am reușit să atragem efectiv, să avem o absorbție completă de peste 39 milioane euro”, a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Acești bani se regăsesc în proiecte foarte importante, cum ar fi proiectul privind reabilitarea sistemului de termoficare centralizat al orașului. În perioada următoare urmează să fie depusă și cererea de finanțare pentru rețele – etapa a III-a, proiect prin care se vor înlocui 25 km de conducte și se vor reabilita mai multe puncte termice.

Citeste si: Ilie Bolojan: “Pentru Oradea anul 2019 va fi un an al santierelor”. Investitii de peste 150 mil euro in urmatorii 2 ani

Cel mai probabil în această lună se va încheia contractul de finanțare pe Nufărul I în valoare de aproape 20 milioane euro. Un alt proiect din resursele proprii ale orașului și a SC. Termoficare Oradea vizează achiziția grupului 7, respectiv noua turbină.

Alte proiecte cîștigate pe fonduri europene sunt cele care privesc transportul public: proiectul privind continuarea liniei de tramvai pe Calea Aradului – Peța – Universitate – Cantemir, care se află în execuție, apoi cele două contracte încheiate care privesc achiziția a 20 de noi tramvaie și proiectul RO –HU care cuprinde achiziția a 7 autobuze Euro 6, alături de cele 10 autobuze hibrid care vor fi cumpărate în perioada următoare.

Totodată, vor urma investiții destinate a reabilita unitățile de învățământ din orașul nostru precum Liceul Onisifor Ghibu, Școala Dacia, Grădinița nr. 20 și Liceul Ortodox, toate acestea având deja încheiate contractele de finațare. Alte proiecte urmăresc construirea în Parcul Industrial a unei creșe și a unei grădinițe, dar și investiții în reabilitarea grădinițelor existente.

Ne găsești și pe Google News