Oradea are cel mai mare si divers vivariu din Romania si Europa de Est (GALERIE FOTO)
Stiri Oradea

Oradea are cel mai mare si divers vivariu din Romania si Europa de Est (GALERIE FOTO)

Vivariul din cadrul Muzeului Ţării Crişurilor este o parte a expoziţiei permanente a secţiei de Ştiinţe ale Naturii şi include 2 săli expoziţionale cu o suprafaţă totală de 359 m². Ca „muzeu viu” este dedicat educaţiei ecologice fiind în acelaşi timp un punct de conservare şi cercetare.

Aurel Chiriac, directorul Muzeului Tarii Crisurilor: “De un an am reintrat in circuitul public cu expozitii temporare. Vivariumul este un spatiu interesant mai ales pt copiii, remarcandu-se prin diversitatea speciilor si fiind parte a sectiei stiintele naturii

Numărul speciilor expuse în cele 35 de acvarii, acvaterarii şi terarii, amenajate conform biotopului şi cerinţelor speciilor respective, este de 40. Sînt expuse specii locale şi exotice de păianjeni, insecte, peşti, amfibieni, reptile, păsări şi mamifere. Vizitatorii vor putea observa de aproape animalele vii, expuse într-un mediu cât mai apropiat de cel natural, individual sau grupate după criterii biogeografice. Oferta expoziţională este complementară cu cea a unei grădini zoologice ”clasice”, prin specii de talie mică, relativ adaptate la captivitate, ale căror cerinţe de mediu se încadrează în posibilităţile de expunere de la muzeu și în normele legale şi care exemplifică anumite idei educaţionale. Astfel, ele ilustrează unele teme interesante de educaţie ecologică și biologie (evoluţionism, adaptări la mediu, comportament, mimetism, specii invazive etc.).

Ioan Mang, prezent la conferinta de presa, a declarat: “Exprim bucurie ca inauguram azi vivariumul. Nu sunt crocodili cum se glumea de cand am anuntat intentia. Sunt lucruri care nu se pot vedea azi altundeva in Romania. Sunt increzator ca va fi vizitat si va fi atractiv pt copii si adulti“.

Prin menţinerea şi reproducerea în captivitate a unor specii periclitate sau endemice din fauna locală (roşioara termală Scardinius racovitzai, care trăia numai în Rezervația naturală Pîrîul Peţea de la Băile 1 Mai), Vivariul poate contribui la conservarea acestora şi la eventuale repopulări în habitatul lor natural. Sunt expuse și alte specii periclitate sau care nu mai există decât în captivitate, din cauza degradării habitatelor. De exemplu, așa-numitul ”rechin” Epalzeorhynchos bicolor, care avea habitatul natural în Asia de Sud Est și care a fost recent redescoperit într-un singur sit, este expus tot în ideea de a atrage atenţia că există şi această probabilitate de a dispărea habitatele naturale, iar acvariile ori grădinile zoo pot fi rezerve pentru supravieţuirea speciilor.

Vivariul este şi o bază pentru activităţi de cercetare ştiinţifică pe teme de etologie şi ecologie, întrucît creșterea în captivitate permite și studierea comportamentului specific şi a cerinţelor de mediu.

Vivariul va fi deschis publicului in urmatoarele zile