Oradea | Află cum poți fi scutit de plata majorărilor de întârziere la taxele locale
Stiri Oradea

Oradea | Află cum poți fi scutit de plata majorărilor de întârziere la taxele locale

Orădenii care îşi achită integral până la data de 30.11.2023 toate obligaţiile fiscale restante vor putea fi scutiţi de majorările de întârziere.

În ședința Consiliului Local de săptămâna trecută a fost aprobată măsura scutirii persoanelor fizice de la plata majorărilor de întârziere, condiționat de achitarea la zi a tuturor debitelor principale.

Majorările trebuie să fie în sumă egală sau mai mare de 100 de lei.

Pentru a beneficia de această reducere, cetățenii au de parcurs următorii pași:

  • Pasul 1. Obțineți informații la zi privind obligațiile dvs. de plată datorate bugetului local:
    • – Consultați Ghișeul online – Primăria Oradea pe site-ul www.oradea.ro . Accesul pe platformă poate fi realizat fără autentificare, strict pe baza CNP/CUI;
    • – La ghișeele de casierie/impunere din cadrul Primăriei Oradea, orar luni – joi – 8:00 – 18:00, vineri  – 8:00 – 15:30.
  • Pasul 2. Achitați până cel târziu în data de 30 noiembrie 2023 suma reprezentând obligațiile principale de plată (debit și/sau rămășită din anii anteriori) fără majorările/penalitățile aferente.
  • Pasul 3. Completați și transmiteți până cel târziu la 30.11.2023 Cererea de anulare a accesoriilor (majorări și/sau penalități) – cererea este disponibilă accesând linkul https://www.oradea.ro/cereri-si-formulare-tip/direc-539-ia-economica .
    • – Depuneți cererea la ghișeele Primăriei Oradea, online la adresa primarie@oradea.ro sau prin corespondență pe adresa Primăria Oradea, Piața Unirii nr. 1.

Ulterior prelucrării cererilor, solicitanții vor primi prin corespondență (email/adresă) dovada scutirii majorărilor de întârziere sau respingerii solicitării în cazul în care solicitantul nu este eligibil conform prevederilor legale.

748 persoane scutite în 2022 de majorări – posibili beneficiari în acest an: cca 3000 de persoane

La momentul de față, în evidențele noastre figurează 2.940 de contribuabili persoane fizice restanțiere cu majorări mai mari de 100 lei, respectiv debite restante de 16.432.445 lei și majorări în sumă de 5.480.643 lei. Prin implementarea măsurii scutirii de majorări de întârziere a persoanelor fizice care achită integral debitele datorate bugetului local, estimăm că se pot încasa 4 milioane de lei, iar suma maximă a scutirilor de majorări poate fi de 1,2 milioane de lei”, a explicat Eduard Florea, directorul executiv al Direcției Economice din Primăria Oradea.

Prin această măsură, Primăria Oradea urmărește susținerea persoanelor fizice în vederea achitării obligațiilor față de bugetul local, evitarea deschiderii procedurii insolvabilității şi maximizarea încasărilor bugetare.

Potrivit Direcției Economice, analiza soldurilor restanțelor persoanelor fizice relevă un trend descrescător în anul 2022, pe fondul reluării procedurilor de executare silită, dar și a măsurilor de anulare a majorărilor de întârziere aprobate în anii anteriori. Astfel, soldul restanțelor a scăzut de la 30,8 milioane în 2021, la 27,7 milioane la finele anului 2022 (-10%)

De măsura scutirii majorărilor, adoptată în anul 2022, au beneficiat 748, cu o valoare a majorărilor anulate de 1.554.276 lei și încasări de debite în sumă de  5.529.755 lei.

Totodată, Primăria va notifica în scris toate persoanele care îndeplinesc condițiile de scutire, acestea trebuind să urmeze pașii prezentați mai sus. 

Ne găsiți și pe Google News