Opriti mirosurile! Maine, 6 august, locuitorii din Santandrei vor protesta față de poluarea olfactiva intensă la care sunt supuși de catre Nutripork
Stiri Bihor

Opriti mirosurile! Maine, 6 august, locuitorii din Santandrei vor protesta față de poluarea olfactiva intensă la care sunt supuși de catre Nutripork

Asociatia Santandrei Metropolitan Area ne informeaza că, marți, 6 august, începând cu orele 20 și până la 22, în Sântandrei, jud. Bihor, în fața Primăriei și a Căminului Cultural din localitate, va avea loc un protest față de poluarea intensă la care sunt supuși cei peste 6.000 locuitori ai comunei.

Nemulțumirile mai vechi cetățenilor față de ceea ce ei consideră o slabă administrare a localității au fost resuscitate de descoperirea deversărilor excesive a unor dejecții de animale de la Nutripork Ioșia pe teritoriul comunei (vezi foto), a mirosurilor pestilențiale degajate și a proliferării fără precedent a insectelor cu un mare potențial de pericol asupra sănătății oamenilor. Acestea se adaugă veștii că la APM a fost depusă o cerere de autorizație de mediu pentru un incinerator de animale la Palota. Nu în ultimul rând, protestul se îndreaptă și împotriva gradului insuportabil de poluare cu tone praf, datorat incapacității autorităților locale de a asfalta sutele de străzi noi din comună„, transmit organizatorii.

Batal Nutripork fara perdea
Batal Nutripork fara perdea forestiera, conform legii

Organizat de „Asociația Sântandrei Metropolitan Area”, evenimentul – notificat din timp la Primărie și Jandarmerie, potrivit legii – a fost anunțat pe o rețea de socializare pe pagina grupului și a întrunit până la data emiterii acestui comunicat cateva sute de adeziuni. În final, inițiatorii vor îndemna participanții să semneze o petiție către Primărie, APM, Garda de Mediu și Prefectură, care să ia măsurile necesare îmbunătățirii calității vieții din localitate.

De altfel „Cazul Nutripork” a devenit o adevarata problema pentru locuitorii din Santandrei si Oradea, in ultimii ani. Mirosurile pestilentiale, generate de spalarea batalurilor de fecalele a mii de porci, au produs un disconfort olfactiv puternic pentru zeci de mii de cetateni din Oradea si Santandrei. 

In anul 2018, primarul Ilie Bolojan a incheiat un protocol cu firma Nutrientul, detinatoare Nutripork si anunta: “Ferma de porci Nutripork îşi va închide activitatea în Oradea până cel târziu 2020.„. Acest protocol are ca obiect relocarea activității de creștere a suinelor din Municipiul Oradea până cel târziu la data de 31.12.2020, respectiv măsuri de administrare a terenului în suprafață totală de18 ha, aferent fermei de creștere a suinelor Nutripork.

Pe baza protocolului, Primăria Oradea a înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice cererea pentru acordarea unui nou titlu de parc industrial, iar în urma analizei documentației aferente trimisă de către municipalitate, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a emis Ordinul viceprim-ministrului nr. 1.863/05.06.2019 privind acordarea titlului de parc industrial Societății Agenția de Dezvoltare Locală Oradea S.A., pentru infrastructura de afaceri Eurobusiness IV.

Ne găsiți și pe Google News